1787: Excavacions arqueològiques a Roma

Els homes de la Il.lustració dels països de l’Arc Mediterrani de la Península Ibèrica van actuar sovint lluny dels seus llocs de naixença.
L’economista-demògraf Francesc Romà i Rosell, a Mèxic. El compositor i primer tractadista de la guitarra Ferran Sors, a París, Londres, Berlín, Sant Petersburg. El perfumista Femenies, a Londres. El virrei Amat, a Lima. El cartògraf Felip Bauzà, a les costes americanes i australianes de l’Oceà Pacífic. El botànic Antoni-Josep Cabanilles, a París. El cirurgià Pere Virgili, a Cadis. La llista pot seguir.

Antoni Despuig i Dameto, bisbe, i al 1803, cardenal de l’Esglèsia Catòlica Apostòlica i Romana, comprà al 1787, unes vinyes a Aríccia, al costat de Roma, on hi havia hagut diverses construccions de l’època romana. Durant 9 anys va dirigir les excavacions, amb l’objectiu de descobrir nous testimonis de la civilització que era considerada, per la Il.lustració, una fita del progrés de la història de la humanitat. El destí d’aquestes troballes seria el seu país natal: en concret, el Museu, i els jardins, de Raixa, a Mallorca. Napoleó va perseguir al Papa de Roma, i a Despuig, que moriria a Luca.

El Museu de Raixa no va poder soportar totes les sacsejades del Vuit-cents. La seva millor peça -un esplèndid cap de l’emperador August- és al Museu de Belles Arts de Boston, als USA. Al 1918, la Societat Arqueològica Luliana comprà el que quedava de la Col.lecció Despuig i la Diputació Raixa. Avui, la Col.lecció s’exhibeix al museu del Castell de Bellver.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento