Una FP diferent i efectiva

Programes de garantia social: Tres de cada quatre joves que segueixen aquests programes formatius acaba trobant feina. Enguany s’han convocat 6.570 places.
la restauració és un dels sectors on hi ha més sortides professionals per aquests joves.
la restauració és un dels sectors on hi ha més sortides professionals per aquests joves.
Artur Zanón
la restauració és un dels sectors on hi ha més sortides professionals per aquests joves.
Entre un 70% i un 80% dels joves que segueixen els programes de garantia social aconsegueixen integrar-se en el mercat laboral al poc temps. Aquest curs 2005-06  el número màxim de places que hi haes de 6.570, totes elles per a majors de 16 anys que no hagin completat l’educació secundària obligatòria. Els programes de transició al treball tenen una durada que oscil·la entre les 600 i les 1.200 hores distribuïdes en nou mesos.

Tres fases

El curs escolar s’estructura en tres fases:

1a fase. S’imparteixen coneixements generals que faciliten la formació continuada (per exemple, noves tecnologies).

2a fase. Suposa almenys la meitat de les hores lectives del curs. Es forma a l’alumne per una feina amb sortida amb la col·laboració d’empreses de la zona. Inclou pràctiques. L’oferta és ben diversa: atenció al públic, agricultura, comerç, construcció, fusta, tèxtil, perruqueria, metall, manteniment o imatge i so.

3a fase. Tutors ensenyen als alumnes les eines per trobar feina per ells mateixos.

Treballar o estudiar més

El títol que obtenen al final del curs (ensenyament bàsic) els permet de trobar feina en la majoria dels casos. «Però també tenen una continuïtat formativa: poden presentar-se a la prova d’accés als cicles d’FP de grau mitjà o per a formació no reglada», explica el director general d’FP i Educació Permanent, Josep Francí.

Per a aquest col·lectiu, quina és la diferència entre complir o no un curs de garanties socials? «Si als 4 o 5 anys han de tornar a buscar feina, que tinguin més possibilitats», afirma Francí. En l’oferta formativa es torna a repetir la divisió per sexes segons el tipus de curs. En general, hi ha un equilibri entre nois i noies. El perfil va evolucionant i els immigrants són una font important d’alumnes. Segons Francí, «creix el nombre de nouvinguts i ja suposen el 20% del conjunt».

Mostrar comentarios

Códigos Descuento