El cost dels estudis ofega les economies familiars

  • Un any d'universitat pot sortir per 6.244 euros.
  • L'escola, pero uns 1.000 euros.
  • Els estudiants alerten que hi ha poques beques i no cobreixen despeses.

L’elevat cost de la universitat «posa en seriós perill les possibilitats de formació» de qualsevol estudiant mitjà. És la demolidora conclusió de l’informe 2009-2010 El cost de la Universitat, de l’Associació de Joves Estudiants de Catalunya (Ajec), a què ha tingut accés 20 minutos. En ell, es xifra en 6.244 euros el cost d’un any a les facultats catalanes.

També han de fer un esforç econòmic important les famílies amb alumnes a l’escola o l’institut, unes etapes en què l’escolarització és obligatòria i totalment gratuïta; almenys en teoria, segons la Constitució. Diversos informes elaborats per associacions de consumidors i usuaris xifren entre 647 1 i 1.780 1 la despesa global per cada any.

Els 6.244 1 de la universitat inclouen les següents despeses (variables): 1.045 1 per la matrícula en un grau, 339 1 del transport diari amb una T-10 d’una zona, 593 1 si es dina a la universitat la meitat dels dies, 4.025 1 de l’habitatge (sense els àpats) i 242 1 de manuals i fotocòpies.

La xifra total pot ampliar-se si s’hi sumen 825 1 d’estudiar anglès a la facultat, 1601 per l’acadèmia de reforç o molt més si es tria una residència universitària, més cara que un pis d’estudiants. El cost es menor vivint amb els pares. A tot això s’afegeixen les beques. No tothom hi accedeix en la majoria dels casos. «No es cobreix el cost», afirma el secretari general de l’Ajec, Andreu Espinola.

La conseqüència: «Els estudiants han de triar una altra carrera a prop de casa o posen en perill» l’economia familiar, explica. D’altres, han de compatibilitzar estudis i treball (amb el Pla Bolonya, cada dia cal dedicar 8 hores per treure’s el grau, sense comptar desplaçaments). L’elevat cost d’estudiar «no és per la matrícula», sinó per «despeses associades», que s’haurien de «reduir dràsticament». És el que entenem per una universitat pública», conclou Espinola.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento