Els catalans no podran opinar sobre pujades dels impostos

  • La llei de consultes veta els referèndums sobre taxes.
  • Els ajuntaments volen evitar votacions sobre ordenances.

El projecte de llei de consultes populars, que ahir va començar a tramitar el Parlament de Catalunya, veta que es pugui preguntar als ciutadans sobre tributs o pressupostos, segons va denunciar ahir l’exvocal del Consell General del Poder Judicial, Alfons López Tena, que ha estat un dels juristes citats per donar la seva opinió sobre la nova normativa.

Tena va assegurar que potser caldria suprimir les eleccions i implantar un sistema autoritari si no es dóna la confiança als ciutadans per pronunciar-se sobre qualsevol qüestió. També va criticar que s’impedeixi repetir una consulta sobre un àmbit fins que no passin quatre anys des de l’anterior o que els referèndums només siguin consultius i no vinculants.

López Tena va avalar que la Generalitat i els ajuntaments catalans tinguin capacitat legal de plantejar un referèndum independentista, com el convocat per una entitat privada a Arenys de Munt. Per a Tena, la Constitució permet a les autonomies impulsar reformes de la Carta Magna i els consistoris poden plantejar reformes de l’Estatut.

Les dues associacions de municipis catalans, l’FMC i l’ACMC, també van analitzar ahir el text. La Federació de Municipis de Catalunya va demanar que la llei veti els referèndums sobre ordenances municipals o els plans urbanístics en tràmit, ja que hi ha mecanismes perquè la ciutadania pugui participar en les decisions dels consistoris.

L’Associació Catalana de Municipis i Comarques va denunciar que la llei «vulnera» l’autonomia local, atès que hi ha una «doble tutela»: l’Estat ha d’autoritzar-ne la consulta i, abans, la Generalitat ha d’elaborar un informe sobre si és convenient o no fer-la.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento