L’última cigarreta d’Escarlata

Una veïna d’Horta ha convertit casa seva en un museu. Elvira Clara Bonet té sabates, l’agenda de telèfons, fotos, una tassa i la portacigarretes de Vivien Leigh, protagonista d’Allò que el vent s’endugué.
La senyora Bonet sosté l’agenda de telèfons de l’actriu i la seva darrera portacigarretes.
La senyora Bonet sosté l’agenda de telèfons de l’actriu i la seva darrera portacigarretes.
Manolo S. Urbano
La senyora Bonet sosté l’agenda de telèfons de l’actriu i la seva darrera portacigarretes.
Uns 50 objectes de l’estrella de Hollywood té Elvira Clara Bonet, una veïna del barri d’Horta, en una habitació de casa seva que ha convertit en museu. «No els vendré a cap col·leccionista ni museu, malgrat que no m’han faltat ofertes», diu gelosa.

Fotos de Vivien Leigh –alguna amb Laurence Olivier on surten despullats–, la portacigarretes que li va omplir la seva donzella la nit abans de morir, una bossa de pell, sabates, un mocador, guants, una agulla de plata, una tassa de tè, l’agenda de telèfons, el cendrer que sempre duia a sobre, un barret, un paraigües... Aquests objectes li van regalar els familiars de la Vivien.

«Fumava moltíssim»

La senyora Bonet va veure per primera vegada el film Allò que el vent s’endugué fa 50 anys. Presumeix d’haver-la vist més de 1.000 vegades.

Diu que va quedar «fascinada» per l’actuació de Vivien Leigh en la interpretació d’Escarlata O’Hara. Tant, que es va proposar conèixer personalment l’actriu. Un esforç que va veure recompensat dos anys més tard. A través d’una publicació local, es va adonar que era a un hotel de la Costa Daurada. Li va enviar una carta i va rebre resposta.

Es van cartejar durant 20 anys, fins la mort de l’actriu, el 7 de juliol del 1957. «Sempre em va contestar», diu Bonet, que enviava a l’actriu un ram de roses cada mes. La va convidar al seu pis de Londres. Dues cites de gairebé mitja hora, el 19 de febrer i el 27 de novembre del 1965. «El seu coll llarg el dissimulava amb un mocador, tenia el cabell molt arrissat, duia moltes polseres i es maquillava bastant», recorda Bonet, que manté el contacte amb la seva filla. «Era amable, fumava moltíssim i em va sorprendre la seva decadència física, perquè estava molt malalta», afegeix.

Una estrella que es va apagar jove

Vivian Mary Hartley va néixer a Darjeeling (Índia) el 5 de novembre del 1913. Va començar a brillar a Hollywood amb el paper d’Escarlata O’Hara a Allò que el vent s’endugué (1939), que li va valer un Oscar. A més, en aquest film va protagonitzar el petó més famós del cine amb Clark Gable. És més coneguda per Vivien Leigh, cognom que va adoptar del seu primer marit, l’advocat Herbert Leigh, amb qui va tenir la seva única filla, Suzanne. L’any 1940 es va casar amb Laurence Olivier, de qui es va divorciar 20 anys més tard. L’actriu va morir als 53 anys de tuberculosi.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento