L'AVE empitjora l'estat del riu Besòs i del Llobregat

  • S'han enterrat col·lectors sota la llera.
  • S'està estretint el cabal a l'alçada de Mollet del Vallès.
  • Alerten que perilla el bosc de ribera dels marges.

Per més esforços que es facin, el riu Besòs i el Llobregat no tornaran mai a recuperar la salut després que s’hi hagi cosit l’AVE. El tren d’alta velocitat passa per sota de les lleres en diversos trams i en d’altres s’ han desviat col•lectors que n’han espatllat definitivament el fons i, en molts casos, els marges.

A la riba dreta del riu Besòs no hi queda rastre del bosc de ribera, una vegetació que garanteix el bon estat d’un riu i que serveix per mesurar la seva salut. Ara es tem també per la ribera esquerra, en què, segons un antic projecte, hi hauria de transcórrer l’autovia de la Roca.

L’AVE s’ha obert camí pel Baix Llobregat fins a arribar a Sants, incloent una actuació intensiva al riu Llobregat que n’ha empitjorat la hidromorfologia o el terreny per on transcorre, tal com apunten tècnics i entitats ecologistes consultades per 20 minutos.

Ara li ha arribat l’hora al Besòs. A l’alçada de Mollet ja s’ha canalitzat i estretit el riu, un fet que, segons denuncia el portaveu d’aigua d’Ecologistes en Acció, Quim Pérez, «suposa un gran impacte sobre la llera i la ribera». No obstant això, un estudi de la Diputació de Barcelona demostra que la qualitat de l’aigua dels rius ha anat millorant, tot i que, tal com apunta la biòloga de l’Oficina Tècnica d’Acció Territorial, Mireia Vila, «la recuperació s’ha estancat des de fa un parell d’anys».

Mostrar comentarios

Códigos Descuento