Faran pagar un impost si no cau l'ús de bosses de plàstic

  • La Generalitat vol implantar una nova taxa.
  • Si no se'n redueix a la meitat la distribució el 2012.
  • També es podrien abonar en un compte a part.

El Govern podria implantar un nou impost el 2012 o fer pagar a part les bosses de plàstic si en els propers dos anys i mig no se n'ha reduït el consum actual a la meitat. L'Executiu va fixar aquesta ruta a seguir, ahir, després d'analitzar les mesures proposades per la comissió de treball, creada el febrer passat, per reduir la distribució gratuïta de bosses de plàstic d'un sol ús a Catalunya. L'objectiu és passar de 325 bosses per persona i any a 163. Si no, es podria implantar una taxa.

Entre les mesures previstes hi ha la signatura d'un acord, pioner a Espanya, per part de l'Agència de Residus de Catalunya i del sector de la fabricació i distribució (ACES, ANGED, AEFBP, ASEDAS, CCC, CEC, CEDAC, PIMEC), que es compromet a impulsar actuacions de conscienciació ambiental per tal de reduir l'ús de bosses de plàstic. De fet, ja hi ha alguna cadena de supermercats que anuncia que, a partir del setembre, ja no n'oferirà.

A finals de l'any que ve, l'Agència de Residus de Catalunya farà una primera avaluació del grau d'efectivitat de les mesures adoptades. A partir de l'any 2011, es presentaran cada any els estudis de verificació dels objectius assolits, per comprovar i valorar-ne l'efectivitat.

Es preveu la creació d'una comissió de seguiment, on també es trobaran les entitats ambientalistes, de consumidors i diferents sectors comercials i industrials afectats. Si es valora que les mesures són insuficients, cada comerç diferenciarà el preu de les bosses del preu del producte adquirit, i es podrà implantar un impost que en gravi el consum.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento