Joguines de la propaganda bèl·lica

  • Són 150 retallables repartits als nens pels dos bàndols.
  • Nacionals i republicans van difondre el seu missatge bèl·lic.
  • Empaperen el Museu d'Història de Catalunya.
Retallables de la Guerra Civil.
Retallables de la Guerra Civil.
EFE
Retallables de la Guerra Civil.

Els nens jugaven amb instruments de manipulació política ideats pels dos bàndols enfrontats a la Guerra Civil espanyola del 1936 al 1939. Republicans i nacionals van fer servir com a propaganda els retallables de paper, una joguina molt famosa a l'època.

Aguditzaven la visió maniquea sobre la Guerra Civil per part dels més petits

Uns 150 del fons de més de 6.000 retallabes i diorames del fons privat de Francesc d'Assís López Sala, s'exposen al Museu d'Història de Catalunya des de les 19.00 hores de dimarts, moment en què s'inaugura la mostra Retallables de la Guerra Civil. López Sala és, a més, el comissari de l'exposició i el fundador de l'Associació Catalana d'Amics del Retallable.

El director d'aquest museu recorda que aquests retallables, «de gran bellesa artística i valor històric, servien perquè nens i nenes poguessin jugar, però també com a arma ideològica per als dos bàndols, i aguditzaven la visió maniquea sobre la Guerra Civil per part dels més petits».

Si es diseccionen aquestes joguines per bàndols, es veu com el republicà reproduïa en paper l'anarquista Durruti o el general Miaja, mentre que els nacionals mostraven ostentosament la seva força militar a partir de tancs, armes i avions.

* Museu d'Història de Catalunya. Plaça de Pau Vila, 3. D'avui al 24 de setembre. Entrada gratuïta. Horari: dimarts a dissabte de 10.00 a 19.00 h; dimecres de 10.00 a 20.00 h; diumenges i festius de 10.00 a 14.30 hores. www.mhcat.cat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento