Rebaixa de fins al 20% en pisos per reduir els estocs

  • Hi ha 65.442 habitatges pendents de ser venuts.
  • Els promotors ofereixen els descomptes a canvi que els bancs donin hipoteques pel 100% de l'import.

L´Associació de Promotors Constructors (APCE) acceptarà rebaixes en el preu dels pisos de fins al 20% (amb pèrdues, en alguns casos) per reduir-ne les existències, que ara se situen en 65.442 habitatges a Catalunya (2.701 a la ciutat de Barcelona). Perquè sigui així, l´entitat bancària hauria de donar un préstec pel 100% del valor.

Donen millors condicions per a hipoteques dels seus propis pisos que a la resta

Aquesta operació només es pot fer ara al Banc Santander (1.500 persones ja han iniciat els tràmits adreçant-se a aquesta entitat), però no es descarta que més bancs o caixes s´hi interessin. D´aquesta manera, els promotors volen reduir-ne les existències, que van arribar al seu màxim el darrer trimestre de l´any passat.

En proporció, és la demarcació de Barcelona la que menys habitatges té en espera (6,4 per cada mil habitants), tot al contrari que Tarragona (22,1). No se sumen ni els pisos buits que es van comprar per especular ni els destinats al lloguer. El president d´APCE, Enric Reyna, considera que aquest mateix trimestre es reactivarà el mercat de compra venda a la capital. La recuperació al conjunt de Catalunya trigarà més i no arribarà fins al 2010.

Una altra mesura proposada són els «préstecs pont»: com que la majoria de bancs sols concedeixen el 80% de la hipoteca, caldria concedir un altre préstec d´uns 75.000 euros per completar el 20% restant i el pagament dels impostos,  una quantitat que, segons Reyna, poca gent té ara.  Els promotors critiquen la competència deslleial dels bancs («donen millors condicions per a hipoteques dels seus propis pisos que a la resta»), sol·liciten més desgravacions i incentivar el lloguer.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento