La Diada reivindica el nou Estatut

La majoria de partits es mostren confiats en assolir el nou marc estatutari, tot i que encara hi ha diferències entre ells. El president del Parlament els reclama «generositat i consens».
La commemoració de la Diada va estar marcada ahir per la negociació del nou Estatut per a Catalunya. A tots els actes de l’11 de setembre hi va ser present, fins al punt que el president del Parlament, Ernest Benach, va reclamar «generositat i consens» a tots els partits per fer possible un nou marc estatutari .

L’ofrena floral a Rafael Casanova va convertir-se en una reivindicació constant, per part de partits (el PP no hi va assistir) i entitats (fins a un centenar) de la societat civil (CCOO i UGT van mostrar una «imatge d’unitat»).

Al parc de la Ciutadella, 16.000 persones van assistir a l’acte institucional de la Diada. S’hi va estrenar una adaptació de l’himne d’Els Segadors i va ser simbòlic l’homenatge a Sant Boi en record de l’11 de setembre del 1976, la primera manifestació popular de la Diada després del règim franquista.

Hi va haver unitat entorn del nou Estatut, però sense amagar les diferències que encara hi ha entre els partits. El conseller primer, Josep Bargalló, va assegurar que serà l’última Diada «amb un Estatut vell i un finançament inadequat» i que, si hi ha desacord al tripartit, hi haurà eleccions anticipades. El president d’ICV, Joan Saura, va mostrar-se «segur» del nou Estatut. El primer secretari del PSC, José Montilla, va comprometre’s a actuar amb «ambició, responsabilitat i pragmatisme», una «ambició» que va reclamar el líder de CiU, Artur Mas. El president d’ERC, Josep Lluís Carod-Rovira, va demanar voluntat «constructiva» i el president del PPC, Josep Piqué, va reivindicar l’Estatut actual i va demanar «tancar» el debat del nou text.

Cançó en castellà i absència de Pujol

L’acte institucional al parc de la Ciutadella va tenir diverses actuacions, una de les quals de la cantaora Mayte Martín, que va interpretar en castellà Vidalita (un grup reduït d’espectadors va protestar i va fer xiulets). La celebració va estar marcada per l’absència de l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, dolgut per les crítiques sobre com s’havia commemorat la Diada quan ell era president.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento