La crisi estén la caça il·legal dels morosos a Barcelona

  • L'Oficina del Consumidor alerta per primer cop que es reclamen deutes fora del termini de 5 anys marcat per la llei.
  • Hi ha almenys un centenar d'afectats.

Si vostè té un deute i fa cinc anys que no l'han requerit perquè el pagui, no aboni els diners si li ho demanen ara. És el consell que va donar ahir l'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor (OMIC). L'entitat va rebre l'any passat un centenar de queixes d'afectats per la caça de morosos fora del termini establert per la llei, als quals algunes empreses amenacen per cobrar l'import.

«Una persona rep una carta d'una empresa. Li diuen que ha de pagar un deute. Sense més. No se sap en concepte de què», explica el cap de servei de l'OMIC, Luis Álvarez, que subratlla que és el primer cop que l'oficina té constància d'aquests problemes: «Està molt lligat a la crisi econòmica. Algunes de les grans empreses encarregades del cobrament a morosos han venut la seva cartera a tercers, que moltes vegades intervenen fora dels límits de la llei».

«Si han transcorregut cinc anys des de l'últim cop que li van exigir el pagament, llavors, el deute ha prescrit, encara que constin com a pendents», afirma. Passat aquest període, els bancs, per exemple, no tenen l'obligació  de mantenir aquesta informació econòmica. La irrupció d'aquestes queixes és la novetat més important de la memòria de l'any passat. Les consultes van caure un 6% (fins a les 60.176). Un 22% van acabar en reclamació.

Si han transcorregut cinc anys des de l'últim cop que li van exigir el pagament, el deute ha prescrit
El descens es pot explicar perquè el 2008 no hi va haver fets de
greu afectació collectiva (grans apagades o collapse de Rodalies de Renfe). Els consumidors van aconseguir indemnitzacions per valor d'1,5 milions d'euros, davant els 4,5 milions reclamats. Els homes van fer el 58% de consultes i el 59% d'usuaris tenen entre 25 i 50 anys.
Mostrar comentarios

Códigos Descuento