El preu dels aliments bàsics s’ha disparat a Barcelona

  • Tres de cada quatre productes pugen per damunt de l'IPC.
  • El que més, el salmó (+30%).
  • Quasi totes les carns i peixos pugen, i només fruites i lactis baixen.

Fins a 26 dels 37 aliments que l'Ajuntament de Barcelona considera com a bàsics s'han apujat per damunt de la inflació des del passat setembre, quan la crisi econòmica ha mostrat la seva pitjor cara: molt més atur, 6.000 pobres emergents a la capital, contracció de l'economia i més cues a menjadors socials.

El cas més espectacular és el del salmó (+30%), encara que fins a deu productes (un de cada quatre) s'han encarit per sobre del 5%. Entre el setembre i el gener (el darrer amb dades), el cost de la vida a Barcelona ha caigut un 1%.

Cistella de la compra

Carns: Tenen la pitjor evolució. Totes s'encareixen, amb l'excepció de les llonzes de porc (-2%, 6 1/kg és el preu més freqüent). La cuixa i l'espatlla (+13%) se situen a prop dels 12 1/kg. La vedella és un 3% més cara (14 o 10 1/kg, segons la categoria).

Fruita: Un dels pocs grups que dóna un respir és el de la fruita. Tret dels plàtans  (+12%), la poma, la pera i, sobretot, les taronges (-28%, 1,5 1/kg) són ara més econòmics.

Ous i llet: El manxec semicurat (+2%) i l'oli de girasol (+1%) pugen. En canvi, els ous grans, la llet i l'oli d'oliva cauen al voltant del 5%. Bona part d'aquests productes havien patit abans una gran pujada per l'encariment del pinso.

Llegums: Tots presenten un increment, tot i que moderat: del 0,4% dels cigrons a l'1,6% de les mongetes. Les llenties es venen a 1,64 1/kg.

Peixos: Sis dels vuit de referència evolucionen per damunt de la inflació, especialment el lluç congelat (+6%) i el salmó. La sardina i els musclos són un 6% més econòmics.

Hortalisses: Els tomàquets s'encareixen un 14% en només quatre mesos i l'enciam, un 6%. Les patates i les cebes es mantenen estables.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento