Fins a 26 dels 37 aliments que l'Ajuntament de Barcelona considera com a bàsics s'han apujat per damunt de la inflació des del passat setembre, quan la crisi econòmica ha mostrat la seva pitjor cara: molt més atur, 6.000 pobres emergents a la capital, contracció de l'economia i més cues a menjadors socials.
El cas més espectacular és el del salmó (+30%), encara que fins a deu productes (un de cada quatre) s'han encarit per sobre del 5%. Entre el setembre i el gener (el darrer amb dades), el cost de la vida a Barcelona ha caigut un 1%.
Cistella de la compra
Carns: Tenen la pitjor evolució. Totes s'encareixen, amb l'excepció de les llonzes de porc (-2%, 6 1/kg és el preu més freqüent). La cuixa i l'espatlla (+13%) se situen a prop dels 12 1/kg. La vedella és un 3% més cara (14 o 10 1/kg, segons la categoria).
Fruita: Un dels pocs grups que dóna un respir és el de la fruita. Tret dels plàtans (+12%), la poma, la pera i, sobretot, les taronges (-28%, 1,5 1/kg) són ara més econòmics.
Ous i llet: El manxec semicurat (+2%) i l'oli de girasol (+1%) pugen. En canvi, els ous grans, la llet i l'oli d'oliva cauen al voltant del 5%. Bona part d'aquests productes havien patit abans una gran pujada per l'encariment del pinso.
Llegums: Tots presenten un increment, tot i que moderat: del 0,4% dels cigrons a l'1,6% de les mongetes. Les llenties es venen a 1,64 1/kg.
Peixos: Sis dels vuit de referència evolucionen per damunt de la inflació, especialment el lluç congelat (+6%) i el salmó. La sardina i els musclos són un 6% més econòmics.
Hortalisses: Els tomàquets s'encareixen un 14% en només quatre mesos i l'enciam, un 6%. Les patates i les cebes es mantenen estables.
Comentarios
Hemos bloqueado los comentarios de este contenido. Sólo se mostrarán los mensajes moderados hasta ahora, pero no se podrán redactar nuevos comentarios.
Consulta los casos en los que 20minutos.es restringirá la posibilidad de dejar comentarios