Salvats per les cèl·lules mare

  • Fins a set pacients reben un trasplantament del moll d'os propi per tractar la malaltia de Crohn.
  • El 80% de malalts ho supera i la resta nota força millores.

Tres pacients afectats per la malaltia de Crohn ja s´han sotmès a un transplantament de cèllules mare de moll d´os (médula ósea) per tractar-la a l´Hospital Clínic, únic a Espanya que aplica aquesta teràpia. Uns altres quatre estan en les diferents fases de la teràpia.

A Catalunya, cada any es diagnostiquen sis casos nous per cada 100.000 habitants i hi ha un afectat per cada 1.000. 14 dels 16 pacients que ja han experimentat la tècnica als Estats Units i Itàlia han superat la malaltia i la resta han millorat la seva qualitat de vida.

Només es fa una transfusió de cèllules mare pròpies del pacient quan fallen els fàrmacs i la cirurgia no és factible. És el cas del Robert. Li van diagnosticar la malaltia als 22 anys. Va ser tractat l´estiu passat, amb 39 anys. En aquests 17 anys ha passat per tres intervencions quirúrgiques i sis tractaments amb fàrmacs. Encara no ha superat la malaltia de Crohn, però va pel bon camí.

El pacient ha de passar dos cops per la quimioteràpia: per donar les cèllules del moll d´os i per reiniciar el sistema immunitari (cal tornar a vacunar-se com els nens). El programa es completa amb el trasplantament, amb la malaltia controlada. La malaltia de Crohn es caracteritza per una inflamació crònica d´una part de l´intestí. El pacient experimenta dolor d´estómac.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento