Creix la llista d’espera de trasplantament d’òrgans

  • Hi ha més donacions, però la demanda puja més.
  • Les negatives cauen al nivell més baix, el 19%.
  • Es poden fer més operacions perquè s'envelleix millor.

La llista d'espera d'òrgans i teixits a Catalunya es va incrementar d'un 4% el passat 2008 malgrat que el nombre de trasplantaments va créixer un 6%. La demanda augmenta més que l'oferta. Segons la consellera de Salut, Marina Geli, «es va ampliant l'edat de trasplantaments fruit de l'envelliment saludable i els nefròlegs el recomanen més». Amb

1.083 pacients en espera, els trasplantaments renals sumen la majoria dels 1.285 catalans que es troben en llista d'espera, 62 més que l'any passat. Després se situen els hepàtics (114, un 16% menys), els pulmonars (47, un 30% més), els pancreàtics (26, un 33% menys), els cardíacs (14, un 46% menys) i d'intestinal hi ha un pacient esperant un òrgan.

En el mateix temps, les operacions han crescut fins a les 832 (786 fa un any), sobretot de pàncrees, cor i ronyó. Entre el 14% i el 16% dels pacients en diàlisi moren abans de rebre un òrgan nou. En canvi, la supervivència augmenta al 98% entre els trasplantats.

L'augment de les llistes d'espera «no és per baixa productivitat, sinó perquè falten òrgans», va subratllar Geli, que va recordar que Catalunya és líder mundial. Amb el descens a la meitat de les víctimes a la carretera, Salut busca òrgans per altres vies. Primer, obtenir més teixits de més donants renals en viu i donants a cor aturat. Segon, amb la promoció d'òrgans. I tercer, implicant més els estrangers. L'any passat va haver ja 21 donants nouvinguts vàlids i 43 receptors.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento