Arriba l’epidèmia de la grip amb 10.000 urgències al dia

  • Els casos declarats estan un 40% per sobre del normal.
  • Els pacients esperen una mitjana de dues hores, però les puntes superen les sis als hospitals.

La incidència de la grip a Catalunya és ja d'epidèmia. La darrera setmana es van registrar 140 casos per cada 100.000 habitants, quan el llindar se situa en 100. El nivell de les dues setmanes anteriors estava entorn al centenar, però no havia superat el límit amb la claredat d'ara. L'onada d'aquesta malaltia arriba quan l'hivern és més rigorós i quan els hospitals i ambulatoris catalans atenen cada dia unes 10.000 urgències sanitàries.

No es pot parlar de saturació o collapse

També augmenten els ingressos en hospitals dels pacients que van a Urgències (ara ho fan el 10,3%, quan fa un mes n'eren el 9,5%) i les defuncions hospitalàries (passen de 2.245 a 2.304 l'última setmana).

L'activitat és elevada als ambulatoris (160.000 atencions i 4.800 visites a domicili en un mes) i 180.000 ciutadans han trucat al 061. Tot i aquestes dades, el departament de Salut apunta: «No es pot parlar de saturació o collapse».

Les esperes mitjanes oficials als hospitals de referència de Barcelona se situen entorn a les dues hores. Ahir, al Clínic, per exemple, molts usuaris esperaven entre 4 i 6 hores. Aquest temps és el que va passar ahir la Montse, des que va arribar amb el seu pare, Enric, fins que va  ser atès. La majoria de pacients són gent gran o amb patologies que ara es descompensen pel fred.

El departament de Salut va recomanar als més sans que s'automediquin i només vagin a Urgències si es troben malament passats 3-5 dies.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento