Els serveis s'encareixen, finalment, el triple que la inflació

Al pitjor any econòmic per a l'economia catalana des del 1993, quan el darrer trimestre va haver-hi 50.700 aturats més, els ciutadans han vist encarits el 2009 els seus serveis bàsics el triple del que ha pujat el nivell de vida en el 2008.

Ni el 50% més ni el doble: tres cops més que l'IPC, després de les pujades decidides per l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i l'Estat. Només les hipoteques (la seva evolució no depèn de l'Administració) començaran a donar un respir al consumidor.

Economia familiar

Segons la Unió de Consumidors, la pujada mitjana de tarifes, impostos i serveis se situa entre el 4,4% i el 4,5%. La vida es va encarir l'any passat l'1,5% (indicador avançat). La desproporció final és clara.

Consumidors, usuaris i sindicats han alertat que d'aquesta manera s'amenaça les economies familiars.

Per exemple, una família (quatre membres) que l'any passat va gastar 53,3 1 al mes en llum, enguany en pagarà 55,11, un euro per sobre que si s'hagués aplicat estrictament la inflació.

L'aigua de la mateixa llar que ha pagat 22,9 1 li costarà ara 24,81. S'han encarit un 8,3%, el que suposa 1,5 1 de més al mes.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento