Cada dia sancionen 13 usuaris per infraccions a l'autobús i el metro

Cada cop es cacen més infractors de les normatives del metro i l'autobús i les sancions ja són més de 4.600 en tan sols un any. Ara bé, les al·legacions a aquestes penalitzacions superen les multes posades i arriben pràcticament a les 6.000.

La majoria d'aquestes sancions imposades durant el 2007 van ser motivades per no validar el bitllet de transport, tal com aclareixen fonts de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB).

Les dades recollides durant l'any passat demostren que el nombre de sancions a viatgers gestionades i cobrades des dels Centres d'Informació i Atenció al Client (CIAC) han anat augmentant en els darrers anys.

Més sancionats

Així, si el 2005 cada dia se'n tramitaven una desena, actualment són 13 de mitjana. Ara bé, cal tenir en compte, tal com matisa TMB, que el CIAC no són els únics canals que gestionen les sancions, encara que sí que en concentren la gran majoria.

El nombre de sancionats ha anat incrementant-se progressivament fins arribar als 4.622 el 2007, el darrer any de què es disposen xifres. Des de l'empresa gestora del metro i l'autobús, TMB, no s'atribueix aquest increment a l'augment del frau, sinó a "la millora de tot el procediment" de recepció i cobrament de les sancions.

L'augment coincideix amb la incorporació de novetats en aquest àmbit des del 2005, amb "millores de tipus jurídic i administratiu" per cobrar les sancions. "Abans hi havia alguna escletxa", afirmen des de TMB.

Però encara que augmentin les sancions, les al·legacions que presenten els ciutadans segueixen sent superiors en nombre. Així, arriben a una mitjana de 16 al dia, gestionades des dels punts d'atenció al client.

Ara bé, en els darrers anys, el nombre ha anat baixant. Si el 2005 es van presentar 5.701 al·legacions, dos anys després se'n van comptabilitzar 5.940, un 4,1% menys.

Paguen a l'instant

Tot i això, la majoria dels usuaris enxampats sense el bitllet validat prefereix pagar a l'instant els 20 euros estipulats. Els 30 dies següents ja han d'abonar 40 euros.

Una minoria no paga la sanció, fet que comporta l'obertura d'un expedient que en el cas del metro tramita la Generalitat i en el de l'autobús, l'Entitat Metropolitana del Transport (EMT). En cas d'impagament, es pot arribar a l'embargament.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento