Posen en marxa una ofensiva a mig Barcelona per aturar l'absentisme escolar

Els centres d'infantil, Primària i Secundària de Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, Gràcia, Nou Barris i Sant Martí són els primers de Barcelona on s'aplicarà el pla contra l'absentisme escolar. Ja està en marxa i al curs vinent s'estendrà als cinc districtes restants.

Ara mateix no hi ha xifres exactes dels joves que falten a classe amb regularitat. «A Secundària és un tema residual. No arriba ni al 0,5%», explica el president de l'Associació de Directius de l'Educació Pública de Catalunya, Carles Mata.

El Pla integral de millora de l'escolarització i tractament de l'absentisme escolar es va aprovar el 29 d'octubre. Vol la plena escolarització entre els 3 i els 16 anys: reduir al màxim l'absentisme entre 3 i 6 anys, eliminar-lo del tot a Primària i Secundària (6-16) i potenciar els estudis postobligatoris o accions d'inserció laboral, segons expliquen fonts del Consorci d'Educació de Barcelona.

Més coordinació

Els tècnics quantificaran quants alumnes no es passen per les aules i coordinaran a tots (famílies, centres, policia i tribunals) per unificar la resposta davant el problema. Els experts volen més coordinació entre els que combaten l'absentisme i que ho facin d'una manera més homogènia. L'altra meta passa per establir un protocol per prevenir absentisme i riscos.

Si un alumne falta a classe «es detecta ràpidament, s'informen els inspectors i després cal esperar que actuïn els ajuntaments, la policia o serveis socials», apunta Mata.

A la comissió hi són la Fiscalia de Menors, els Mossos, el Consorci, els departaments d'Educació i Acció Social, l'Ajuntament i la Diputació.

A Lleida ja funciona una comissió semblant. Un 1,15% dels alumnes de la capital falten amb regularitat a classe. «Els serveis socials en fan un seguiment i, fins i tot, hi ha un servei de despertador o per acompanyar-los a classe si cal», explica el regidor d'Educació, Jesús Castillo. De cada 400 alumnes que es fitxen cada any, 350 tornen a les aules amb normalitat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento