Projecten els primers pisos de baix cost a Barcelona

  • Les primeres vivendes es construeixen a a Llavaneres i a Mataró.
  • Són sostenibles i una de 150 metres quadrats és quatre cops més barata.

En plena crisi immobiliària i amb els preus caient, ja s'estan projectant a l'àrea de Barcelona els primers pisos de baix cost, que són fins a quatre vegades més barats. Comprar-se un pis de 150 metres quadrats, habitualment, no costa menys de 500.000 euros en l'àmbit metropolità. Més encara si es tracta d'una casa. Per demostrar que és possible tenir un habitatge assequible, ja s'estan posant en marxa al Maresme les primeres proves de vivendes assequibles.

Hi ha molt d'interès entre el públic, però els constructors no guanyarien tant. No volen
L'arquitecte Luis de Garrido construirà a Llavaneres una casa de 150 m2 per 70.000 1 (amb interiors). Costa quatre cops menys. A banda, queda el cost dels terrenys. «Una família hi viurà. S'hi pot viure. Hi ha sortides molt més barates als preus actuals», explica. La casa, d'«
alta qualitat i baix cost econòmic», es farà a partir de sis contenidors; cadascun de 12 metres de llarg, 2,5 metres d'ample i 2,5 metres d'alt. S'ubica en un terreny d'uns 100 m2.

La planta baixa té la cuina, el saló-menjador, un bany i un estudi. La primera planta té dos dormitoris i dos banys. La segona, un dormitori. I s'aixeca en set setmanes. L'immoble és plenament sostenible. Aprofita al màxim el sol i el terra per refredar o escalfar la casa: té un «consum zero d'energia no renovable». Per exemple, no cal una caldera de suport.

Refredar o escalfar la casa té un consum zero d'energia no renovable
Els materials són
recuperats, reutilitzats o reciclats. El manteniment és el mínim:_neteja habitual i tractament de la fusta dos cops a l'any. Tampoc es generen residus ni emissions. La vida és infinita perquè les peces es poden canviar. Massa bonic per a ser cert? «Hi ha molt d'interès entre el públic, però els constructors no guanyarien tant. No volen», respon De Garrido.

La iniciativa de Llavaneres no serà la darrera. A Mataró es preveu construir 90 habitatges més. Per la seva banda, el secretari general dels promotors catalans, Josep Donés, valora que es puguin abaratar els materials i dubta de l'acollida que el projecte pugui tenir: «Costa molt d'introduir els prefabricats entre els ciutadans, que tenen l'última paraula», va dir.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento