Originalitat soviètica

Obra d'Alexander Rodchenko que es pot veure a la Pedrera (Foto: Efe).
Obra d'Alexander Rodchenko que es pot veure a la Pedrera (Foto: Efe).
EFE
Obra d'Alexander Rodchenko que es pot veure a la Pedrera (Foto: Efe).

Alexander Rodchenko (Sant Petersburg,1891-Moscú, 1956) va ser un dels primers autors de l'avantguarda rusa del segle XX així com un dels artistes més polifacètics d'aquella etapa. Destaca la seva contribució a la primera fotografia soviètica documentada.

Per Rodchenko, l'art era un llenguatge visual al servei de la societat, i el seu deure i lema era «Experimentar». Ahir ho recordava a la presentació de la mostra el comissari d'aquesta, Jean-Claude Marcadé.

La Pedrera dóna continuïtat al programa d'exposicions de la Fundació Caixa Catalunya al coneixement, per part del públic, de figures cabdals de l'avantguarda rusa, com ara els pintors Kandinsky (2003) i Malevich (2006).

‘Negre sobre negre'

Rodchenko va explorar el cubofuturisme amb obres com Retrato de N.A.R. (cuñada del 1915). En aquesta corrent no feia servir objectes i la seva tècnica se centrava en realitzar dibuixos en tinta xina amb l'ajut de compàs i regla.

Al 1918 apareixen a les seves teles combinacions cromàtiques amb figures geomètriques.

Per altra banda, la sèrie Negro sobre negro (1918) va significar l'oposició a la sèrie Blanco sobre blanco de Malevich, el fundador del suprematisme.

Un altre període que es pot analitzar des de la Pedrera és el «constructivisme» tridimensional que substitueix la composició bidimensional, el clàssic quadre.

* Passeig de Gràcia, 92. Gratis. De les 09.00 a les 20.00 hores. Més informació: http://obrasocial.caixacatalunya.es.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento