La sanitat privada ja perd usuaris per la llista d’espera

  • En un any baixen cinc punts els abonats a les asseguradores.
  • Per la falta de diners per pagar-ne els serveis.
  • I per haver de pagar algunes prestacions fora de quota.

La sanitat privada no s'escapa de les llistes d'espera. I aquest és un factor que ha empès els abonats a asseguradores i mútues a tornar a la xarxa de salut pública. En un any, els usuaris de la privada van caure cinc punts a Catalunya (sobretot, a l'àrea de Barcelona).

Les pòlisses no són precisament barates i que, a més, a la privada hi ha clàusules abusives
Són dades facilitades per la Unió Espanyola d'Entitats Asseguradores i Reasseguradores, Unespa, i que demostren que des de l'any 2004 fins al 2006 els associats a la
sanitat de pagament no van deixar d'incrementar-se, mentre que, al 2006, es va passar del 27,98% d'assegurats al 22,75% registrats l'any següent, el darrer de què es disposen dades.

«Els malalts valoren la rapidesa i la qualitat i quan veuen que han d'esperar un mes per ser atesos a la privada prefereixen esperar per ser visitats a la pública», exposava ahir la directora de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat Pública, Carme Sabater.

Des de l'associació El Defensor del Paciente, la seva presidenta, Carmen Flores, confirma que «ja hi ha llita d'espera a la sanitat privada» i que aquesta entitat comença a rebre moltes queixes degut al pagament de prestacions fora de la quota estipulada, com, per exemple, els claus d'una intervenció quirúrgica cobrats a part.

Si han d'esperar un mes per ser atesos a la privada prefereixen esperar per ser visitats a la pública
El
factor econòmic és l'altre motiu bàsic que explica l'abandonament de la sanitat privada per tornar al sistema públic. Ho defensa Sabater, que apunta que «les pòlisses no són precisament barates i que, a més, a la privada hi ha clàusules abusives». El fet és que, contra el que passa a bona part d'Espanya, a Catalunya ha baixat el nombre d'usuaris de la privada. Per contra, a Madrid, que encapçala ja el llistat de comunitats autònomes amb més clients d'asseguradores sanitàries, no ha deixat de créixer a causa «dels problemes de la pública», segons Sabater i Flores. El mateix passa amb Ceuta i Melilla.
Mostrar comentarios

Códigos Descuento