Un problema informàtic retarda els ajuts al lloguer

  • 16.000 joves esperen rebre els diners del ministeri d'Habitatge.
  • Aquí és on s'han fet menys pagaments, sols un 23%, amb retards de 10 mesos.

Fins a 16.599 joves estan a l'espera de rebre els ajuts de 210 euros mensuals del ministeri d'Habitatge per un problema informàtic. A 30 de setembre, sols 4.865 joves entre 22 i 30 anys sí que havien començat a rebre els diners.

Aquesta dificultat es resoldrà «immediatament, amb urgència», segons va explicar una portaveu del ministeri dirigit per Beatriz Corredor. Els catalans han estat els més afectats, de manera que només el 22,7% dels que tenen concedida la renda bàsica d'emancipació la cobren. En canvi, autonomies com Astúries, Navarra, Castella-la Manxa o el País Basc superen el 70% de sollicituds positives. La mitjana espanyola se situa en el 49,3%. En total, 112.005 joves a tot Espanya.

El problema informàtic en qüestió rau en què el programari del ministeri que ha de gestionar la informació està preparat per tramitar les peticions dels joves que paguen el lloguer amb una transferència al banc (fent un ingrés en metàllic, per exemple). A Catalunya, a diferència de la resta d'Espanya, predominen els càrrecs en compte (domiciliació, com el rebut del gas), un procediment que va més lent i que ara es modificarà.

El rebut que demostra que s'ha pagat la mensualitat del lloguer és un requisit per començar a percebre la renda bàsica d'emancipació. El banc o la caixa envien els documents al ministeri, que després autoritza el pagament. I els càrrecs en compte tenen un procediment més lent.

A 1.005 catalans se'ls ha negat l'ajut per no complir les condicions, ja sigui per motius d'edat i perquè superen els ingressos màxims, establerts en 22.000 euros bruts anuals. UGT de Catalunya va fixar ahir el retard en el pagament de les ajudes al lloguer en 10 mesos. El sindicat va reclamar més pisos públics. En pocs anys, a Catalunya la xifra de contactes de lloguer s'ha duplicat i han passat de 29.131 a 62.571 i els preus se situen en 860 euros /mes.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento