El cotxe s’usa més per anar a la feina tot i ser més car

  • Només el 14% va en transport públic, cinc cops més barat que el privat.
  • Alerten del retall de servei a 45 línies de bus. L'Ajuntament ho nega.

L'ús del transport privat per anar a la feina gairebé triplica (41%) el públic (14%) a Catalunya. Segons el Centre de Treball Econòmic i Social de Catalunya, la despesa dels usuaris del transport públic és de 19,14 1 mensuals, davant els 104,58 1 del vehicle privat (5,5 cops més).

A l'àrea de Barcelona, el cotxe s'usa més per anar als polígons i per accedir a la ciutat des de poblacions del Vallès, el Maresme, el Baix Llobregat, el Garraf i el Bages amb pitjors connexions de transport públic.

La dispersió de la població i l'activitat econòmica a l'entorn de l'àrea metropolitana no ha anat acompanyada d'una extensió de Renfe, FGC o busos interurbans. Hi ha una «descompensació» i s'ha invertit «entre tres i quatre cops més» a l'asfalt que a les vies. Un català destina 15 minuts per desplaçar-se dins el municipi (16 a l'àrea de Barcelona). De mitjana, els treballadors que van en cotxe a la feina guanyen 16 minuts.

Els autobusos de Barcelona han perdut entre un 3% i un 4% d'usuaris. Segons la regidora de Mobilitat, Assumpta Escarp, per l'extensió del tramvia o del Bicing. Sigui com sigui, els conductors de TMB van denunciar ahir que, a partir del 15 de setembre, es retallarà fins el 15% del servei en 45 línies de bus perquè no es renoven 81 contractes d'estiu a xofers. Això es pot traduir en 115 autobusos menys circulant durant el dia. L'Ajuntament ho nega, però reconeix que hi haurà petits reajustos en algunes franges horàries en les línies on hi ha hagut una devallada de viatgers per la competència d'altres mitjans, com el tramvia.

Ahir van presentar 47 busos nous. A l'acte, un grup de conductors va increpar l'alcalde, Jordi Hereu. «On és l'augment del servei?», li van cridar. I l'alcalde va respondre: «Visca el transport públic, els drets socials i la responsabilitat!».

Mostrar comentarios

Códigos Descuento