Lleida viu el seu primer estiu sense incidents als camps de temporers

Els pagesos tenen l’obligació d’oferir sostre als treballadors. Alcarràs ha impedit aquest any la creació dels assentaments.
Per primer cop en molts anys, els immigrants indocumentats no s’amunteguen en campaments improvisats seguint el reclam de la campanya estiuenca de recollida de fruita al Baix Segrià.

Si per aquestes dates, l’any passat ja hi havia centenars de temporers sense feina deambulant per la zona, aquest any, només se’n veuen «desenes i molt separats», segons ha assegurat a 20 minutos el delegat de la Generalitat a les terres de Lleida, Jaume Gilabert.

Allotjament garantit

Els pagesos proporcionen allotjament a totes les persones contractades. A Alcarràs, per exemple, els que no hi caben, poden anar a un alberg municipal per a 50 persones que gestionen l’Ajuntament i Unió de Pagesos. Hi tenen unes condicions mínimes per viure: dutxes, aigua i llits.

Respecte a la temporada passada han canviat també altres coses. Gilabert destaca primer el procés extraordinari de regularització, que va posar en marxa el Govern central. Gràcies a això, tots els temporers poden treballar perquè tenen els papers en regla. El segon motiu de la falta d’incidents és l’obligatorietat de donar sostre als contractats. Els pagesos lleidatans reben ajuts per això. I per últim, que l’Ajuntament d’Alcarràs ha impedit la constitució de cap campament, altres anys, nucli mediàtic del problema.

A més, Benestar ha posat en funcionament tres oficines de contractació mòbil de temporers per als que han de cobrir places amb urgència.

La campanya

26%

Agmentarà aquest estiu la recollida i producció dels préssecs a les explotacions fruiteres del Baix Segrià

23%

Pjarà la collita de nectarines aquesta temporada

7%

Mes de peres de recolliran

Més control en plena sequera

L’estiu en què Catalunya està patint una de les pitjors situacions de sequera, que ha portat a imposar restriccions d’aigua, els temporers del Baix Segrià poden gaudir de millors condicions d’allotjament que l’última temporada. Exactament, ara fa un any, l’Ajuntament d’Alcarràs es va veure obligat a instal·lar vuit tendes d’acampada, cedides per l’Exèrcit, i amb lliteres, per a 150 temporers immigrants que no tenien feina, tot i haver-s’hi desplaçat expressament per collir fruita. Altres institucions, com la conselleria de Benestar hi van aportar arròs, llet en pols i matalassos. Es tractava d’allotjar-los amb les mínimes condicions higièniques. Els problemes a la zona d’Alcarràs han estat constants els darrers anys. L’agost del 2000, prop de 300 temporers africans van negar-se a treballar-hi  «per les constants actituds racistes i discriminatòries» que, segons van denunciar llavors, estaven patint.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento