Alacant comença el camí perquè les Fogueres siguen Patrimoni de la Humanitat

  • El ple de l'Ajuntament d'Alacant inici els tràmits per a aconseguir aquesta important distinció.
Foguera Oficial de 2018.
Foguera Oficial de 2018.
EUROPA PRESS

El ple de l'Ajuntament d'Alacant ha aprovat per unanimitat iniciar els tràmits per a sol·licitar davant l'UNESCO la declaració com a Patrimoni de la Humanitat de les Fogueres de Sant Joan.

La presidenta de la Federació de Fogueres, Toñi Martín Zarco, ha justificat la proposta perquè la festa siga patrimoni "cultural i immaterial".

"Un procés que hem de fer junts i que la Federació treballarà al costat de l'Ajuntament per a aconseguir-ho", ha afirmat davant el ple. "Són la festa de tots els alacantins; la 'festa del poble' és el nostre passat, present i futur i una de les nostres principals expressions culturals", ha afegit.

Martín Zarco ha recordat que la concepció moderna té més de 90 anys però es remunten fins "al vell costum de cremar trastos vells en la nit de Sant Joan". "Va ser el 1928 quan es va oficialitzar la celebració en la qual hui participen més de 10.000 persones", ha indicat i ha assenyalat que des del 1983 són festes d'interés turístic internacional, festes oficials des del 1999 i BIC immaterial des del 2014.

La presidenta ha xifrat en més d'un milió de persones els visitants a la ciutat cada mes de juny i ha ressaltat que les Fogueres de Sant Joan són "art, cultura i patrimoni" i ha confiat que aquest impuls servisca perquè "tothom conega la 'millor festa del món'".

Ha reconegut que serà un procés "llarg", com els ha ocorregut "als germans del foc, 'les Falles'", però ha mantingut que s'aconseguirà que les Fogueres de Sant Joan siguen reconegudes com a patrimoni de la humanitat.

Setmana Santa

A més, el ple ha aprovat una moció conjunta de tot els grups per a sol·licitar la declaració de festa d'interés turístic nacional de la Setmana Santa alacantina.

El ple ha delegat en Alfredo Llopis, president de la Junta Major, la defensa de la iniciativa. Llopis ha recordat que des del 2009 és festa d'interés turístic autonòmic i ha indicat que des de l'any 1600 hi ha constància de celebrar la festivitat catòlica.

A més, ha destacat que processionen 29 germandats amb 57 grups escultòrics i amb prop de 8.000 confrares. "Història, tradició, cultura, devoció i fe", ha resolt.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento