Comunitat Valenciana

Les excavacions a la Pobla Medieval d’Ifach confirmen el descobriment de la Porta Oest

  • Enguany també s'ha descobert un gran baluard defensiu que apareix en el famós gravat del Penyal d’Ifach.
  • En l’última missió portada a terme en la zona han participat 32 estudiants d’universitats espanyoles i europees.
Visita a la Puerta Oeste de acceso a la Pobla Medieval de Ifach,
Visita a la Puerta Oeste de acceso a la Pobla Medieval de Ifach,
DIPUTACIÓN ALICANTE
Visita a la Puerta Oeste de acceso a la Pobla Medieval de Ifach,

Les últimes excavacions realitzades a la Pobla Medieval deIfach, en la localitat de Calp (Alacant), confirmen el descobriment de la Porta Oest.

El president de la Diputació d'Alacant, Carlos Mazón, al costat de la vicepresidenta de la institució provincial i diputada de Cultura, Julia Parra, i l'alcaldessa de Calp, Ana Sala, han visitat aquest cap de setmana la Porta Oest d'accés a la ciutat de la Pobla Medieval d’Ifach a Calp, últim descobriment de la XV Campanya d'Excavacions impulsada pel MARQ, i que compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Calp i el Parc Natural del Penyal d'Ifach.

Els treballs en aquesta excavació es van iniciar en 2005 i al llarg de les diferents campanyes ha participat més de 400 estudiants d'arqueologia procedents d'universitats de tota Europa.

La missió va començar a principis de juliol i conclourà el 31 d'agost. En ella ha participat un equip compost per 32 estudiants procedents de diferents universitats espanyoles i europees, sota la direcció de l'arqueòleg José Luis Menéndez, "ha pogut reportar les primeres conclusions de la investigació amb importants aportacions a l'estudi d'aquest excepcional enclavament de l'època medieval", apunta la institució provincial.

Al llarg d'aquesta campanya, s'ha descobert un gran baluard defensiu que apareix en el famós gravat del Penyal d’Ifach realitzat per Alexandre de Laborde en 1809. Al costat de la fortificació, es va trobar també una porta de quasi dos metres d'ample que, al principi, es va pensar que formava part d'un edifici, però que les últimes indagacions asseguren que es tracta de la Porta de l'Oest, un segon accés a l'interior de la ciutat.

La troballa d'aquesta segona entrada se suma als descobriments realitzats en anteriors edicions, entre els quals destaquen la Domus Llúria, l'església medieval d’Ifach o la necròpoli, on s'han trobat restes dels primers pobladors. Ifach conserva la planta d'una vila medieval de conquesta i va ser germen dels actuals municipis de Calp, Benissa, Senija i Teulada.

Mazón ha destacat que "per a la Diputació és un orgull impulsar aquest projecte que compleix quinze anys i que pretén estudiar, recuperar i posar en valor un jaciment d'actual referència per a l'arqueologia medieval de la província i de la Comunitat Valenciana". "Una excel·lent oportunitat d'estudiar el model territorial, social, econòmic i productiu d'una època que va ser l'origen de les nostres arrels com a poble", ha puntualitzat.

Programa de conservació preventiva

La Diputació d'Alacant continua, a més, amb els treballs de conservació preventiva en el jaciment, dirigits pel director de l'Àrea d'Arquitectura, Rafael Pérez, que s'han centrat fonamentalment en la consolidació d'un xicotet tram del recinte emmurallat, la qual cosa permetrà la redacció del Pla Director de la Pobla d’Ifach per a escometre la posada en valor i musealització del paratge.

Des de la Diputació afirmen que és "imminent" la creació del Centre d'Interpretació de la Pobla medieval d’Ifach, un espai museogràfic permanent que se situarà en les instal·lacions del Parc Natural.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento