Comunitat Valenciana

La UA busca informació per a revertir l'eliminació en internet del nom del secretari del juí a Miguel Hernández

  • ALACANT, 19 (EUROPA PRESS)
La UA busca informació per a revertir l'eliminació en internet del nom del secretari del juí a Miguel Hernández
La UA busca informació per a revertir l'eliminació en internet del nom del secretari del juí a Miguel Hernández
FUNDACIÓN MIGUEL HERNÁNDEZ
La UA busca informació per a revertir l'eliminació en internet del nom del secretari del juí a Miguel Hernández

La Universitat d'Alacant (UA) recaptarà més informació i arguments

"sòlids" que servisquen per a revertir la resolució "no ferma" de la Gerència de l'organisme per la qual s'accedia a la petició d'un familiar del secretari del juí en el qual es va condemnar a mort el poeta Miguel Hernández d'eliminar les seues dades personals de textos publicats per un catedràtic de Literatura Espanyola en un domini d'internet de la institució acadèmica.

Així ho ha asseverat el rector de la UA, Manuel Palomar, en declaracions als mitjans després d'una sessió del Consell de Govern en la qual s'ha tractat aquesta qüestió després que transcendira una resolució, del passat 12 de juny, de la Gerència de la universitat que dona resposta a la reclamació d'un home, fill d'un alferes que va exercir com a secretari judicial en un consell militar celebrat durant el franquisme contra Miguel Hernández, que s'eliminara el nom del seu pare al·legant el dret a l'oblit.

Sobre aquest tema, Palomar ha insistit que eixa decisió firmada pel gerent no és ferm i es troba en procés d'"estudi". "És una resolució no ferma i està en via administrativa, i correspon resoldre-la en una direcció o en una altra", ha postil·lat.

En eixe sentit, ha explicat que el Consell de Govern no pot revocar una decisió que no és ferma perquè no té "la competència per a açò", però el que sí pot fer és elevar un recurs d'alçada davant el rector. D'aquesta manera, la institució busca l'argumentació legal per a poder revertir la resolució inicial que es va adoptar per cautela, ha dit.

Des de la institució universitària precisen que per a resoldre la qüestió cal continuar amb el procediment administratiu intern obert, per a açò, és necessari que el catedràtic afectat presente recurs d'alçada davant del rector.

METADADES

Palomar ha comentat que el que s'intentarà és que les metadades -que permeten localitzar informació als buscadors- formen part "intrínseca" de la pròpia obra i, d'aquesta manera, es podrien ponderar d'una altra forma els drets a l'accés a la informació -primant aquest- i a la protecció de dades, que són "la clau" d'aquest debat, segons el rector.

"La voluntat és que l'índex forme part de la investigació, de manera que es pondera a favor de l'accés a la informació", ja que formarien "part de l'obra", ha assenyalat.

Ha afegit que en eixa ponderació, la setmana passada, es va dictaminar "eliminar algunes consideracions de la indexació" de l'estudi que "en cap moment qüestiona la investigació ni limita la tasca dels investigadors".

A eixe respecte, ha subratllat que el dret a l'oblit té unes característiques "noves" sobre les quals s'ha pronunciat el Tribunal Suprem que ha limitat en dos sentències de 2015 i 2017 l'accés a la informació en dos casos: un de relatiu al BOE i un altre a pàgines web. "Crec que la qüestió és la ponderació dels dos drets: l'accés a la informació i la protecció de dades del dret a l'oblit", ha reiterat.

A més, el rector ha puntualitzat que no està en discussió la memòria històrica, l'article en concret o la investigació. "El cas és l'accés a la informació", ha insistit.

Palomar ha assenyalat que des del divendres passat el Consell de Direcció, i "sobretot la delegada de protecció de dades, el gerent i el vicerector de Noves Tecnologies", està analitzant la situació per a "ponderar adequadament" els drets afectats.

Així, ha negat que s'estiga "censurant, ni esborrant informació, ni limitant altres activitats d'investigació". Palomar creu que la resolució estarà llista "durant aquests dies".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento