Comunitat Valenciana

L'EUIPO xifra en 60.000 milions les pèrdues per falsificacions per als 11 sectors econòmics "clau" de la UE

  • Les pèrdues econòmiques anuals a causa de la falsificació i a la pirateria per als 11 sectors clau de la Unió Europea (UE) ascendeixen a 60.000 milions d'euros, segons l'estimació oferida aquest dijous per l'Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea (EUIPO) amb seu a Alacant.
L'EUIPO xifra en 60.000 milions les pèrdues per falsificacions per als 11 sectors econòmics clau de la UE
L'EUIPO xifra en 60.000 milions les pèrdues per falsificacions per als 11 sectors econòmics clau de la UE
EUIPO
L'EUIPO xifra en 60.000 milions les pèrdues per falsificacions per als 11 sectors econòmics clau de la UE

En l'anàlisi actualitzada, les pèrdues globals suposen el 7,4% del total de les vendes en cosmètics i articles per a la cura personal; confecció, calçat i accessoris; articles esportius; joguets i jocs; joieria i rellotgeria, bosses de mà i maletes; música gravada; begudes espirituosas i vins; productes farmacèutics; pesticides; i, telèfons intel·ligents, ha precisat l'EUIPO en un comunicat.

Atés que els fabricants legítims produeixen menys del que produirien si no existiren les falsificacions, i per tant donen treball a menys persones, l'anàlisi estima que en aquests sectors es perden fins el 468.000 llocs de treball en tota la UE.

L'informe precisa que, per al cas d'Espanya, les pèrdues anuals degudes a les falsificacions i la pirateria es calculen en 6.700 milions d'euros, la qual cosa equival al 10,6% de les vendes en els 11 sectors.

En el seu conjunt, el valor total de les vendes perdudes a Espanya equival a 146 euros anuals per cada ciutadà espanyol, segons l'anàlisi.

Es tracta de la segona avaluació sectorial del cost econòmic de les falsificacions i la pirateria en sectors econòmics clau, considerats vulnerables a l'incompliment dels drets de propietat intel·lectual, que ha publicat l'EUIPO.

L'estudi estima així mateix que, des de la primera anàlisi de 2018, les vendes perdudes s'han reduït en la UE en tots els sectors estudiats, excepte en dos: confecció, accessoris i calçat; i cosmètics i articles per a la cura personal.

El sector de la confecció, el calçat i els accessoris és el major de tots els sectors estudiats en termes de volum de vendes i ocupació.

Segons s'ha calculat, aquest sector ha registrat pèrdues en les vendes, en tota la UE, per un valor d'aproximadament 28.400 milions d'euros anuals o el 9,7% de totes les vendes.

A Espanya, les pèrdues en vendes en el sector de la confecció, el calçat i els accessoris a causa de la falsificació s'estimen en uns 3.800 milions d'euros a l'any, al voltant del 14,9% de les vendes.

El sector dels cosmètics i els articles de cura personal, segons l'informe, la presència de falsificacions en el mercat ocasiona pèrdues estimades en 7.000 milions d'euros a l'any en el sector dels cosmètics i les cures personals en la UE. Açò equival al 10,6% de totes les vendes del sector.

A Espanya, es calcula que les pèrdues en aquest sector ascendeixen a 839 milions d'euros, la qual cosa equival al 14,1% de totes les vendes del sector.

Pel que fa a tot açò, el director executiu de l'EUIPO, Christian Archambeau, ha manifestat: "Europa depèn de sectors industrials com els 11 analitzats per al seu creixement i la creació d'ocupació. No obstant açò, segons els nostres estudis, la falsificació i la pirateria poden posar en perill aquest creixement i ocupació".

"Duem a terme aquesta anàlisi, així com el nostre corpus d'investigacions més extens, per a ajudar els responsables polítics a concebre solucions a aquest problema i els consumidors de la UE a ser conscients de les conseqüències econòmiques de la falsificació i la pirateria a un àmbit més ampli", ha argumentat.

Aquests càlculs s'arrepleguen en l'Informe de situació de 2019 sobre la vulneració dels DPI, publicat hui, que engloba el treball realitzat per l'EUIPO a escala europea i mundial.

L'informe inclou estudis sobre el volum de productes falsificats i piratejats en el comerç internacional, i mostra com els sectors intensius en drets de propietat intel·lectual contribueixen al creixement econòmic i a l'ocupació.

També, conté noves investigacions que descriuen com les xicotetes i mitjanes empreses (pimes) que utilitzen drets de propietat intel·lectual com marques, dibuixos i models i patents tenen més probabilitats d'experimentar un elevat creixement que altres pimes.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento