La perseverança de l'aigua al Port d'Arnes

  • Recorrem el curs del petit riu Estret que ha erosionat durant milions d'anys la pedra fins a fer-se un camí saltant entre els gorgs.
Paisatge natural del Port d'Arnes, a la Terra Alta.
Paisatge natural del Port d'Arnes, a la Terra Alta.
ISMAEL MONTSONÍS - FUNDACIÓ CATALUNYA LA PEDRERA
Paisatge natural del Port d'Arnes, a la Terra Alta.

OCI.CAT

EN RUTA

Aquesta setmana ens dirigim cap al sud, a la comarca de la Terra Alta, per descobrir un dels indrets més bonics de Catalunya, el Port d'Arnes.

Situat a l'extrem més occidental del Parc Natural dels Ports, hi trobarem més de 450 hectàrees de cingles i barrancs, pinedes, prats i l'excepcional riu Estrets, un afluent de l'Algars que discorre mandrós des de fa milions d'anys, saltant de gorg en gorg i desgastant els immensos blocs de roques.

El Port d'Arnes forma part de la Xarxa d'Espais Natura de la Fundació Catalunya-La Pedrera, que en té cura des de l'any 2000.

La ruta

Muntanya i pla

Amb el poble d'Arnes com a referència, l'encant d'aquest port és fruit de la magnífica orografia de la zona, on conviuen muntanya i pla. I el congost dels Estrets d'Arnes que recorrerem està considerat un dels paratges més espectaculars dels Ports. Per arribar-hi hem des buscar la pista asfaltada que hi ha darrere de l'ajuntament d'Arnes que, en poc més de quatre quilòmetres, ens porta als Estrets.

També hi podem anar des d'Horta de Sant Joan, a l'extrem sud, seguint la pista asfaltada que trobarem pocs metres després d'incorporar-nos a la carretera T-330, amb l'indicador Els Ports. Amb aquesta segona opció arribarem a la zona recreativa de la Franqueta, des d'on surt una pista que, passant pel coll de Miralles, arriba fins al coll de Montfort.

El camí

Dels estrets

El camí dels Estrets és un sender espectacular que voreja un dels rius amb les aigües més netes de Catalunya, l'Estrets. Podem fer aquesta excursió durant tot l'any però val la pena anar-hi en èpoques de poca afluència de visitants per descobrir l'indret i gaudir del silenci de les roques. El recorregut és d'anada i tornada, i l'iniciarem a la part d'Arnes, travessant part del massís dels Ports, pel congost del riu Estrets.

Són uns tres quilòmetres d'anada que després s'han de desfer, però ens podem allargar fins a l'àrea de la Franqueta, en una excursió de cinc quilòmetres en cada direcció. El temps total per fer el recorregut és de dues hores en el primer cas i de tres hores si arribem a la Franqueta. És un recorregut molt fàcil i agradable per fer amb nens i, tot i que al llarg del camí ens anirem trobant diverses tolles d'aigua, no està permès el bany.

Fauna

Salvatge

Amb una mica de sort, si fem el camí dels Estrets podrem veure la fauna que habita aquest espai natural, com alguna de les 5.000 cabres salvatges que viuen a la Reserva Nacional de Caça dels Ports de Tortosa i Beseit, de la qual forma part el Port d'Arnes.

Si fem una parada podem mirar cap amunt per descobrir el vol d'una àguila daurada, un voltor comú, l'aufrany o d'algun exemplar d'àguila cuabarrada. Les feréstegues muntanyes dels voltants són un hàbitat idoni per aquestes espècies.

Excursió

Fins al toll de vidre

Des d'Arnes podem fer altres itineraris pel municipi, un d'ells és una excursió fins a l'anomenat Toll de Vidre. S'hi pot anar amb cotxe però nosaltres preferim fer el camí a peu. Una opció és agafar la pista senyalitzada que surt d'Arnes i caminar els set quilòmetres que separen la població del Toll de Vidre. Però hi ha una altra proposta que ens portarà a conèixer els magnífics boscos d'aquesta zona i que també és molt fàcil. Per fer aquesta segona excursió trigarem unes dues hores des del riuet de les Valls.

Quan arribem al mas de les Valls ens separarem del riu i trobarem una pista que ascendeix a mà dreta fins al coll de Xertó. Des d'aquí hem de seguir les marques grogues fins al camí que va del Toll del Vidre al mas de Pau. Un cop en aquest camí, girarem a la dreta cap al Toll i continuarem la pista que porta a l'aparcament del riuet de les Valls.

Arnes

Població declarada bé d'interès cultural

I ja que estem a Arnes, hem de dedicar una estona a descobrir aquesta població, declarada bé d'interès cultural. Va ser una antiga alqueria sarraïna, conquerida en temps d'Alfons I, i va passar a mans dels templers i dels hospitalers. Conserva l'estructura típica d'un poble medieval amb les portes que protegien el recinte antic, i hi ha nombrosos edificis singulars i plens d'història. El més destacat és l'edifici de l'ajuntament, un dels primers d'estil renaixentista de Catalunya que data de l'any 1584.

També podem visitar l'església parroquial, dedicada a Santa Magdalena i d'estil barroc, que va ser edificada sobre les runes d'una església gòtica el 1693. Als afores de la població, anirem fins a l'ermita de Santa Madrona (s. XVI-XV) o descobrirem dos arbres monumentals, el Pimpoll i el Pi Ramut, de 22 i 31 metres d'alçada i declarats com a arbres monumentals per la Generalitat de Catalunya.

OCIpèdia

El nom d'Arnes

El nom d'Arnes probablement ve de l'època posterior a la conquesta cristiana i sembla segur que significa arna o rusc. De fet, Arnes és conegut com el poble de la mel i avui en dia, l'explotació apícola és una activitat complementària en la pagesia. Si en voleu conèixer la història i saber com és la mel d'aquesta zona, aneu fins al Centre d'Interpretació de la Mel, remodelat el 2016 i situat a la planta baixa del Casal Municipal.

El molí de l'oli

També podeu anar fins al Molí de l'Oli, un edifici construït a principis dels anys 50, que allotja l'antic molí d'oli, amb dues moles, una premsa i el motor. També es conserven part de les vies que connectava aquesta maquinària i les set tines de decantació de l'oli, en bastant bon estat.

El povet de la neu

El Povet de la Neu, o Centre d'Interpretació del Gel, és una estructura circular de pedra on s'hi conservava la neu o el gel que s'utilitzava per a usos medicinals o per a la conservació d'aliments. Si el voleu visitar, heu de demanar la clau al punt d'informació dels Ports, al Molí de l'Oli, o a l'Ajuntament d'Arnes.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento