Comunitat Valenciana

El PP recorrerà davant el Tribunal Constitucional la Llei de Mancomunitats a instàncies de la Diputació d'Alacant

  • El grup parlamentari del PP en el Congrés dels Diputats presentarà demà dijous un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei de Mancomunitats del Consell. El recurs el firmaran 117 diputats 'populars' en el Congrés a instàncies de la Diputació d'Alacant.
TC
TC
EUROPA PRESS - Archivo
TC

El president de la corporació provincial, el 'popular' César Sánchez, ha anunciat la presentació del recurs davant el Tribunal Constitucional (TC) perquè aquest òrgan estudie la possible inconstitucionalitat de la normativa autonòmica.

En declaracions als mitjans en el Palau Provincial, aquest dimecres, Sánchez ha manifestat que amb aquest recurs pretenen defendre l'ordenament actual amb la divisió en províncies i les seues diputacions, per a no col·laborar així amb el full de ruta basat en "el nacionalisme i separatisme" del Partit Socialista i de Compromís a la Comunitat Valenciana.

"Anem a expulsar el nacionalisme i al catalanisme de la Comunitat", ha assenyalat el president provincial, qui ha afegit que seguiran frenant el Consell com van fer amb el fallit projecte del Plurilingüisme que pretenia "eliminar el castellà" de les aules amb un "genocidi" cap a la cultura "espanyola" en la comunitat.

El president de la Diputació ha indicat que treballen per a "seguir sent valencians" i allunyar-se de les intencions del Consell de "pertànyer als Països Catalans". "Ni anem a ser Catalunya ni volem ser del País Valencià, defenem seguir formant part d'Espanya, per açò presentem aquest recurs d'inconstitucionalitat recolzat pels diputats nacionals del Partit Popular en el Congrés dels Diputats".

Sánchez ha indicat a més, que el Consell pretén traure avant aquesta llei quina afecta l'Estatut d'Autonomia, ja que des del Consell del Botànic no disposen dels vots "suficients" per a traure avant un projecte de comarcalització.

"El que fan és emmascarar una llei de comarques a través d'una llei de mancomunitats, obligant els ajuntaments a mancomunar-se per a rebre subvencions d'altres administracions, coaccionant-los i privant-los de la seua llibertat per a poder presentar-se a subvencions d'altres administracions", ha al·legat.

Sánchez ha defès que les diputacions han d'estar "prop dels pobles" i que aquesta llei afecta als municipis de menys de 20.000 habitants. "El Consell pretén convertir-nos en una mancomunitat, i no respectar els municipis i províncies per a poder rebre fons d'altres administracions, alguna cosa que afecta directament a la nostra Constitució", ha subratllat.

L'objectiu de la Diputació d'Alacant presentant aquest recurs és que a més "es mantinguen els criteris de repartiment per als municipis xiquets", ja que, al seu juí, aquesta llei impulsada pel Consell "no ho respectaria" i els municipis menors de 20.000 habitants "es veurien afectats".

Sobre aquesta qüestió, la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, ha explicat als mitjans en Les Corts que hui es formalitzarà eixe recurs d'inconstitucionalitat a una llei que "envaïx les competències de les diputacions, les buida de contingut" i "incompleix la Constitució".

Al seu juí, la llei de mancomunitats "no té en compte la distribució competencial que vé establida en la Constitució i en tota la legislació bàsica", sent "un pas més" en el procés de traslladar a la Comunitat "tot el procés que va portar el separatisme a Catalunya" amb la Llei de Veguerías catalana.

"Clarísimamente es vol controlar una administració que és fonamental per als servicis públics dels xicotets municipis" com les diputacions i "substituir-les per mancomunitats i comarques", ha dit, recordant que el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ja va anul·lar els decrets de coordinació en matèria de turisme i esport per envair competències de les corporacions provincials.

"UN ALTRE INCOMPLIMENT MÉS" DEL CONSELL

No obstant açò, ha indicat que no és "res nou" perquè suposa "un altre incompliment més" del Consell. "Em pareix molt bé eixa reforma, però hauria de seguir una altra llera si és que la proposen", ha asseverat.

La llei de mancomunitats va ser aprovada per Les Corts al setembre de 2018 amb els vots a favor de PSPV, Compromís i Podem i el rebuig de PP i Ciutadans. El seu objectiu és fomentar i regular el desenvolupament de les mateixes i introdueix com a nova figura les mancomunitats d'àmbit comarcal.

Assenyala que els municipis limítrofs vinculats per característiques i interessos comuns podran constituir-se en mancomunitats d'àmbit comarcal, que gaudiran de la condició d'entitats locals i tindran el seu càrrec la prestació de serveis i la gestió d'activitats d'àmbit supramunicipal, representant els interessos de la població i territori comarcals en defensa d'una major solidaritat i equilibri dins de la Comunitat Valenciana.

També s'estableixen noves fórmules de coordinació de funcions municipals per les mancomunitats com la prestació conjunta de serveis, licitació de contractes i personal conjunt.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento