Balaguer, orígens àrabs i esplendor medieval

La capital de La Noguera ens permet fer un recorregut per la història, des de la dominació andalusina fins a l'època dels comtats i la guerra civil.
El riu Segre a Balaguer.
El riu Segre a Balaguer.
O. ROSELL
El riu Segre a Balaguer.

OCI.CAT

EN RUTA

Anem fins a la capital de la comarca de La Noguera per descobrir-ne la història i les llegendes, així com els seus espais més emblemàtics. Situada estratègicament al pas del riu Segre i com a porta del Prepirineu, Balaguer ha estat habitada des de temps molt antics. El tossal del castell Formós va viure l'ocupació dels ilergetes i, més endavant, del romans que van fundar les viles de les Franqueses i l'Hostal Nou.

Tot i això, la fundació de la ciutat va venir de la mà dels àrabs i berbers que van arribar a aquestes terres el segle VIII quan van instal·lar a l'altiplà conegut com a Almatà –'la plana', en àrab- un campament militar per acollir els exèrcits que havien de fer incursions a la Septimània a través del riu. El Pla d'Almatà, situat a l'oest del santuari del Sant Crist, s'ha convertit avui en dia en una dels jaciments arqueològics més importants de Catalunya i s'hi realitzen treballs arqueològics des de 1983.

Amb l'arribada dels àrabs, començà una època esplendorosa en què es construí el castell que ja al segle XI, sota el mandat del rei Yusuf al-Muzaffar de la nissaga dels Banu Hud, es convertí en un magnífic palau. Avui es poden visitar les restes del castell i gaudir d'unes esplèndides vistes de la ciutat i de les terres que l'envolten. L'anomenat castell Formós encara guarda la memòria dels Comtes d'Urgell que hi van residir temporalment, després que les tropes d'Ermengol VI conquerissin Balaguer el 1105; i també d'Alfons d'Aragó, que va convertir la població en capital del comtat i el castell, en la seva seu permanent l'any 1314. Un segle després, el castell va sofrir un setge a mans de les tropes de Ferran d'Antequera que va suposar la fi del Comtat d'Urgell amb l'últim comte, Jaume II, el Dissortat.

Inici de la ruta

La plaça del mercadal

n recorregut pel centre històric de la ciutat, d'origen islàmic, començaria a la plaça del Mercadal, considerada la plaça porticada més gran de Catalunya amb 7.000 m2. Aquest espai és el centre neuràlgic de la vila i on se celebra el mercat els dissabtes. Des d'aquí, podem passejar pel carrer Miracle, on hi ha l'església del mateix nom, d'estil barroc i alçada sobre l'antiga sinagoga dels jueus. Si avancem pel carrer de la Botera i pugem per un carrer costerut, arribarem al Portal del Gel, l'antiga porta de la muralla medieval.

L'origen de les muralles de Balaguer es remunten al segles X i XI, durant l'ocupació andalusina. En aquesta època els límits eren la plaça del Mercadal, al sud, el barri del Firal, a l'oest, el riu Segre, a l'est, i el castell Formós, al nord. Hi havia tres construccions en el seu recorregut: la Suda, el castell d'Alcoraç i el de la Gerundel·la. A l'inici, per entrar a la ciutat hi havia quatre portals però amb l'ampliació de les muralles posterior al segle XV se'n va construir un de nou, el del Gel, que és el que s'ha conservat en millor estat.

Un cop en aquest portal, si girem a l'esquerre, arribarem a una torre d'accés que ens portarà fins a la muralla. La que es conserva actualment és gòtica, del segle XIV, exceptuant alguns petits trams de l'època andalusí. L'amplada és d'un metre i mig, cosa que fa que puguem passejar-hi mentre gaudim de les magnífiques vistes de la Balaguer medieval, amb els seus carrerons costeruts i estrets que donen identitat al nucli antic.

El recorregut ens portarà cap a l'antic observatori de la Guerra Civil anomenat popularment com a Torre del Bombo o Torre Blanca. És una antiga torre del segle XIV adossada a la muralla que fou el lloc de comandament i observatori de l'artilleria franquista després que el 6 d'abril de 1938, les tropes rebels del general Moscardó prenguessin la ciutat.

Podem desfer el camí i avançar fins a l'església de Santa Maria, una col⋅legiata gòtica d'una sola nau i de pedra picada, majestuosa, que pel seu emplaçament domina tota la ciutat. Es va començar a construir l'any 1351 i atrau per la seva puresa de formes, contorns senzills i poderosos contraforts, a més de l'imponent campanar octogonal.

Llegendes

Terra d'històries

Des d'aquí i aprofitant que tenim la ciutat als nostres peus, val la pena recordar algunes de les llegendes que des de temps immemorial s'expliquen a Balaguer. De fet, una vegada a l'any se celebra la Nit de Llegendes, amb música en viu pels carrers de la ciutat i relats d'històries com les d'El castell de Mur Mur, recollida per Joan Amades, o la llegenda del Sant Crist del Torrent.

Segons la història, l'escultura del Sant Crist de Balaguer va ser la primera que es va realitzar al món i el seu autor fou Nicodem. Durant les persecucions dels cristians, l'escultura va ser traslladada de Jerusalem a Beirut però quan els àrabs van conquerir la ciutat van llançar la talla a mar. Aquesta va navegar pel Mediterrani fins que va remuntar el Segre i va aparèixer a Balaguer on van voler treure del riu. Però no hi havia manera. Aleshores van cridar a les monges clarisses i la mare abadessa va aconseguir treure l'escultura del riu per resguardar-la al santuari que va rebre el nom de Sant Crist al Pla d'Almatà. La imatge que avui es pot veure és una reproducció de l'original que fou cremat el 1936 i es conserva el peu de la imatge original cremada.

A Balaguer però, també recorden les bruixes que van viure als Pirineus com Francina Redorta, la bruixa de Menàrguens que va ser executada l'any 1616 a Lleida, i el judici a que les van sotmetre. De fet, fins al 24 de febrer al Museu de la Noguera encara podeu veure l'exposició itinerant 'Se'n parlave... I n'hi havie', sobre el fenomen de la bruixeria a les terres de Lleida i Pirineu, organitzada i produïda per la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran. A la mostra s'hi poden escoltar àudios de persones que han viscut el fenomen de la bruixeria en primera persona, objectes que s'utilitzaven per protegir-se i documents històrics.

Des de l'església de Santa Maria seguim el recorregut descendint pels carrerons del centre fins al carrer d'Avall i la plaça del Mercadal. Altres llocs de Balaguer que val la pena visitar és la Reguereta, un dels antics safarejos de la ciutat, les restes de l'antiga Església de Sant Salvador, que originàriament era la mesquita d'Avimoni.

OCIpèdia

L'or del Segre

Al Segre antigament es buscava or. Per recuperar aquesta tradició es va crear el Centre d'Interpretació de l'Or del Segre, a l'edifici annex al Molí de l'Esquerrà. Allà, a més de conèixer la història de l'explotació de l'or al riu Segre us podreu convertir en buscadors d'aquest apreciat metall gràcies a les nombroses activitats que s'hi fan.

El convent de Sant Domènec

Si voleu conèixer una mica més la història de Balaguer, acosteu-vos al pont de Sant Miquel, on hi ha el convent de Sant Domènec, erigit durant el segle XIV. Tot i els estralls de les guerres entre el comte d'Urgell Jaume II i el rei Ferran d'Antequera (1413) i les guerres de Successió de la Independència amb els francesos i la dels Set anys, que van causar grans desperfectes, el convent encara conserva un espectacular claustre gòtic i l'església.

Un monestir

A tres quilòmetres de Balaguer també podeu visitar Santa Maria de les Franqueses, un antic monestir cistercenc femení que va fundar la comtessa Dolça d'Urgell el 1186 dins la política d'assentar i repoblar els territoris recuperats pels cristians.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento