Baralla d'egos sota la Capella Sixtina

  • Dos pintors de la Capella Sixtina són acomiadats per Miquel Àngel per emportar-se ell el mèrit.
  • Aquest és l'argument de l'obra 'Al sostre' de l'actor i escriptor de teatre Nigel Planer.
Els actors Pau Ferran i Oriol Grau, dos artistes al servei de Miquel Àngel a l'espectacle teatral 'Al sostre'.
Els actors Pau Ferran i Oriol Grau, dos artistes al servei de Miquel Àngel a l'espectacle teatral 'Al sostre'.

ESCENARI JOAN BROSSA
Els actors Pau Ferran i Oriol Grau, dos artistes al servei de Miquel Àngel a l'espectacle teatral 'Al sostre'.

L'Escenari Joan  Brossa va estrenar dimecres passat la versió en català de la primera obra teatral de l'actor britànic Nigel Planer (Londres, 1953), també novel·lista i autor teatral, recordat pel seu paper de Neil Pye a la sèrie de televisió de la BBC The Young Ones, que a casa nostra es va anomenar Els Joves i que va emetre TV3.

L'espectacle es titula Al sostre i s'ha pogut veure abans a la Sala Trono de Tarragona.

La comèdia s'ambienta en les obres d'elaboració de les pintures del sostre de la Capella Sixtina del Vaticà i està interpretada pels actors Oriol Grau i Pau Ferran, sota la direcció d'Israel Solà.

Grau i Ferran són dos dels artistes que treballen en aquesta obra faraònica al servei de Miquel Àngel (en Lapo i en Loti) i que planejaran venjar-se del geni italià quan aquest els acomiada per poder endur-se tots els elogis en solitari.

L'ego de l'artista és doncs un dels eixos vertebradors del muntatge. Mentre que el parell d'acomiadats són experts en pintura, el genial Miquel Àngel és en realitat escultor i pretén acabar el sostre en solitari fent servir mètodes desconeguts i poc ortodoxes. En aquest embolic, el Papa de Roma també tindrà coses a dir.

Planer vol explicar amb aquest text que la vida de l'artista no és tan fàcil com a primera vista pot semblar i planteja moltes preguntes que sobrevolen el muntatge: quins són els veritables autors de les obres? Què vol dir ser un geni? Què és realment la fama? A què s'ha de renunciar per aconseguir-la? Dedicar la vida a l'art i no rebre cap reconeixement val la pena?

Per seguir aprofundint en aquestes qüestions, la companyia teatral i el mateix autor, el Nigel Planer, participaran d'un col·loqui posterior a la funció del pròxim diumenge 13 de gener.

Planer va estudiar a les prestigioses institucions Westminster School i Sussex University i va conèixer l'èxit amb la seva interpretació d'Ernesto Guevara al musical Evita al West End londinenc.

Abans de ser conegut mundialment per la seva participació en la telesèrie còmica The Young Ones, va integrar la formació The Comic Strip, un grup pioner en la comèdia alternativa dins del Regne Unit.

La sitcom Els Joves (The Young Ones) es va emetre a la BBC britànica entre 1982 i 1984 i a Catalunya va arribar a TV3 l'any 1985. Quatre estudiants universitaris compartint casa, entre ells Neil el hippy, van marcar diverses generacions de televidents.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento