El Port de la Selva vist per J.V. Foix

  • Ens endinsem a la població on va estiuejar el poeta des de 1924 i que va inspirar molts dels seus textos.

OCI.CAT

EN RUTA

J.V. Foix es va enamorar de Port de la Selva i hi va fer llargues estades, primer a l'hotel Comerç i després en una antiga casa de pescadors que va comprar al carrer de Unió. Per recordar els dies que va passar el poeta de Sarrià en aquest municipi de l'Alt Empordà, l'Ajuntament i la Fundació J.V. Foix han creat una ruta que recorre pas a pas els espais que va veure i viure l'autor de 'Sol, i de dol' i que va reflectir en els seus textos.

Foix va instal·lar-se per primer cop al Port de la Selva el 1924 i ja no va deixar d'anar-hi fins l'any de la seva mort, el 1987. Hi arribava cap a finals de juny i allargava les estades fins a primers de setembre. Les converses amb els pescadors i amb altres artistes i escriptors com Josep Maria de Sagarra, les passejades amb barca i els paisatges del Cap de Creus retallant-se contra el mar el captivaven.

LA BIBLIOTECA

El punt de partida.

El recorregut comença al final del Passeig, als Tamarius, des d'on hi ha una vista panoràmica del poble, amb la filera de cases blanques retallant-se contra el blau profund del mar i el verd dels bosquets. Si seguim el passeig, arribem a la Biblioteca Municipal, on hi trobarem la informació de tota la ruta i un bust del poeta.

Avançant per la platja de Port de la Selva, en direcció al moll, hi ha l'Avinguda de J.V. Foix i un monòlit que recorda el poeta. El paisatge que ens envolta no és el que va veure per primera vegada J.V. Foix quan va arribar al Port de la Selva. Antigament, la platja i les roques arribaven on avui hi ha les terrasses. La remodelació d'aquests espais és dels anys 70 i el passeig fins al moll porta el nom del poeta des de l'any 1980. Al pròleg que va escriure el 1966 per al llibre 'All i Salobre', de Sagarra, ja descriu els canvis que es produïren en aquest espai degut al turisme. "El Port d'All i salobre no és pas ben bé el d'ara. L'home de motor ha substituït l'home de rems: com menys hom pesca, més barques hi ha; com menys veïns, més cases, i com menys ceps planta hom i més erm deixa el país, més val el terreny", va deixar escrit el poeta.

Precisament, s'explica que Sagarra va escriure 'All i salobre' en un dels antics cafès que hi havia a Port de la Selva, el Casino la Flor de Maig, situat a l'actual sala de ball. Abans de la Guerra Civil, però, les forces vives del poble també s'instal·laven al Café de Los Bienvenidos, al carrer Illa, que va ser destruït per una bomba.

Però, si hi ha un cafè amb història al Port de la Selva, que apareix a l'obra de J.V. Foix i que va immortalitzar Sagarra en una de les seves peces teatrals més conegudes és el Cafè de la Marina, estrenada el 1933 al Teatre Romea. En aquest cafè i amb una mica d'imaginació, encara podríem assistir al drama de la pobra Caterina, abandonada pel seu amant. Però aquest cafè, també és l'escenari del text en prosa de Foix 'El món meravellós d'en Luard', un pescador mític del Port de la Selva que també va inspirar 'La balada de Luard el mariner', de Josep Maria de Sagarra.

LA SALA DE BALL

L'àntic hotel de comerç.

El quart punt del recorregut és la Sala de Ball on hi havia hagut l'Hotel Comerç i on va allotjar-se el poeta des de 1924 i fins a 1947. Foix va arribar al Port de la Selva per obra i gràcia d'un altre dels autors il·lustres de les lletres catalanes, Josep Pla, que va escriure un article a 'La Publicitat' dedicat a Josep Maria de Sagarra, Alexandre Plana i al poble. A la pàgina web de la Fundació J.V. Foix expliquen l'anècdota que la primera vegada que el poeta va fer estada al poble, va anar-hi acompanyat de Josep Mª Planella. Passejaven pel passeig vestits de blanc com marcava la moda i van sentir que uns pescadors els anomenaven culs blancs. Van anar de seguida a comprar-se uns pantalons blaus, com els dels pescadors, i amb això n'hi va haver prou per ser ben rebuts a les seves tertúlies.

Altres llocs que van inspirar Foix van ser l'església de Nostra Senyora de les Neus i els molls de la Timba i el d'en Balleu. També l'emblemàtica plaça de Pol Nadal i Mallol, coneguda com la d'Aquí de sota. Era el centre de les transaccions econòmiques quan es feien exportacions marítimes de vi i salaons, i l'escenari d'una narració inclosa a 'L'Estrella d'En Perris' (1963). D'aquí, el recorregut passa pel Moll d'en Pere Pi, on Foix amarrava la seva barca. El poeta en va tenir dues, 'el Gorguell' i 'el Freu de la Medella', que cuidava un pescador del poble, en Joaquim Cervera. Sortien cada matí i el poeta portava el timó fins al Moll Gros, quan decidien cap a quina cala navegarien. Durant la travessia, Cervera explicava antigues llegendes mentre mostrava a Foix els racons secrets del Cap de Creus.

LA CASA

De pescadors.

De nou a terra, el recorregut ens porta fins al número 90 del carrer de la Unió, la casa de pescadors que va comprar J.V. Foix el 1947 per 8.000 pessetes. A l'àmplia sala de l'entrada el poeta hi rebia els amics i hi guardava primeres edicions de Josep Carner i Carles Riba, i quadres del components de Dau al Set.

Un altre dels llocs que van influir en el poeta va ser el Port de Reig, una de les cales que es sortejaven per pescar tonyines. Està molt a prop del carrer Unió i un lloc de pas per anar cap al centre del poble, a la Lloia i a la Tamariua. Aquí es van veure per darrera vegada J.V. Foix i el poeta Carles Riba, l'estiu de 1959, dos mesos abans de la mort de Riba. Els darrers punts del recorregut són les dues antigues pedreres de gneis, el Pas i les Iscles; i la cala Tamariua que va inspirar la primera de les conegudes nadales que J.V. Foix va enviar als seus amics durant anys.

OCIpèdia


EL POETA A SARRIÀ

Si encara teniu ganes de saber una mica més sobre J. V. Foix, a la plana web de la Fundació (fundaciojvfoix.org) us podeu descarregar una aplicació per a mòbils i tauletes amb un recorregut sobre el poeta al barri de Sarrià, de Barcelona, on va néixer. La ruta comença a la seva casa natal, a la confiteria Foix del carrer Major de Sarrià, acaba al cementiri de Sarrià, on està enterrat el poeta, i passa per 15 punts distribuïts per tot el barri. A cada punt hi ha un text de Foix relacionat amb l'espai que us podeu descarregar en pdf i escoltar l'enregistrament del text. En els casos que n'hi ha, la gravació és la del mateix Foix.

Al Port de la Selva hi ha una ruta que us endinsarà fins a les zones més remotes i agrestes del Cap de Creus, és el camí de ronda de la Tamariua a Fornells. Es pot deixar el cotxe a l'aparcament que hi ha just abans d'arribar a la cala Tamariua, el punt i final de la ruta de J.V. Foix pel poble. S'ha de baixar les escales i al final de la cala s'ascendeix per un camí que us portarà a Cala Cativa, i d'aquí a Cap Mitjà y Fornells. Una altra opció és fer la ruta fins a Llançà, seguint el GR-92 i passant pel Far de s'Arenella.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento