Comunitat Valenciana

Els treballs d'exhumació de represaliats pel franquisme trauen a la llum 13 cossos en el cementeri de Castelló

  • Els treballs d'exhumació i identificació de les restes de tres víctimes del franquisme que s'han dut a terme en el quadre civil del cementeri de Sant Josep de Castelló han tret a la llum un total de 13 cossos, segons ha informat aquest dimarts la regidora de Cultura, Verónica Ruiz.
PRESENTACIÓ DELS RESULTATS DE LES EXHUMACIONS
PRESENTACIÓ DELS RESULTATS DE LES EXHUMACIONS
EUROPA PRESS
PRESENTACIÓ DELS RESULTATS DE LES EXHUMACIONS

Així, en la primera intervenció, en la qual es buscaven les restes de Rafael Prades, afusellat el 21 d'agost de 1939, s'han trobat cinc cossos, dos d'ells en caixes de reducció. En la segona i tercera intervenció, en les quals es buscava respectivament José Monfort, afusellat el 30 de maig de 1941, i Eduardo Ferreres, afusellat el 24 de gener de 1940, s'han exhumat quatre cossos en cadascuna.

Ruiz ha explicat que l'Ajuntament assumirà les anàlisis d'ADN dels 13 cossos i que la segona fase de les exhumacions s'escometrà en 2019, amb una altra partida pressupostària de 15.000 euros per als treballs arqueològics.

La regidora ha assenyalat que aquest matí han mantingut reunió amb l'empresa arqueològica que ha dut a terme els treballs -l'Associació Científica ArqueoAntro-, el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló i familiars de les víctimes.

Els representants de l'Associació Científica ArqueoAntro Miguel Mezquida i Sheyla Sancho han assenyalat que en la primera intervenció la "sorpresa" va ser trobar dos caixes de reducció que pensen que pertanyen al cementeri Civil Baix. Sobre aquest tema, han subratllat que en una de les caixes el cos no estava complet.

A més, han incidit que quasi tots els cos exhumats presentaven fractures i orificis d'entrada i eixida en els cranis i en un d'ells es va veure que quedaven restes de dos projectils en l'escàpula dreta.

Els experts han apuntat que en poc més d'un any podria estar finalitzada la identificació de les víctimes després que les restes siguen analitzades i comparades amb l'ADN dels familiars en la Universidad Complutense de Madrid.

D'altra banda, Juan Luis Porcar, membre del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, ha mostrat la satisfacció de poder donar resposta a les demandes de famílies de fa molts anys gràcies a un projecte d'exhumació dut a terme "amb el suport de l'Ajuntament".

La regidora de Cultura, Verònica Ruiz, ha demanat al Govern central que cree línies pressupostàries en els municipis per a fer aquests treballs i a la Conselleria que s'"afanye" amb les ajudes.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento