298 presos han denunciat maltractaments en un any

El Síndic reclama càmeres a les sales d’escorcolls perquè hi hagi proves. El personal de presons afirma que augmenten les agressions d’interns.
El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, demana al Departament de Justícia que instal·li càmeres a les presons per garantir que es respecten els drets dels reclusos.L’apartat de serveis penitenciaris va sumar 298 queixes de les 5.299 que va rebre el Defensor de les Persones l’any passat. La majoria (212), per part d’interns.

En l’Informe al Parlament 2007 s’especifiquen presumptes maltractes «recurrents de funcionaris» en els «escorcolls, comentaris burlescos o distorsió en el relat dels fets». De tota manera, són casos denunciats però no comprovats. Per la seva banda, els sindicats del personal de presons ja ha fet notar que hi ha hagut un augment d’agressions a funcionaris per part d’interns.

Com ja passa a la comissaria de Les Corts, que compta amb 100 càmeres, Ribó creu que els «dispositius d’enregistrament» s’haurien de generalitzar a «llocs de convivència comuns, als mòduls residencials, als passadissos d’accés, i, de forma especial, al departament d’ingressos i a d’altres on es prenguin declaracions, es facin escorcolls o immobilitzacions». Ribó demana «transparència»i «autocontrol» a les presons.

Irregularitats a l’educació

En matèria d’educació, Ribó va denunciar que els ajuntaments, el Govern i els col·legis no fan prou per evitar la picaresca de molts pares per matricular els fills als millors col·legis públics.

Aquesta actitud es repeteix sovint, de manera que s’accentua «el «perill de segregació a les escoles, que està en marxa». El Síndic està elaborant un estudi sobre el tema.

L’Administració és massa lenta

La manca de resposta de l’administració, que obligada a fer-ho, és el que més irrita als ciutadans que es queixen al Síndic: un 22,4% de les 5.299 del 2007. Per al Síndic, aquest retard implica que els ciutadans endarrereixin el seu accés als serveis públics. Un exemple és la llei de Dependència: peticions del maig del 2007 encara  no s’han resolt, afirma Ribó. Els catalans es queixen també sobre Urbanisme (12%) i Seguretat i Justícia (11,6%).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento