El Josep porta dos anys prenent antibiòtics per combatre la infecció a l’ull esquerre.

El temps mitjà per ser atès és de 4 mesos en 14 intervencions més demanades. Salut accelerarà la cirurgia de la mà, aparell lacrimal, raquis i hèrnies discals.
El Josep porta dos anys prenent antibiòtics per combatre la infecció a l’ull esquerre.
El Josep porta dos anys prenent antibiòtics per combatre la infecció a l’ull esquerre.
El Josep porta dos anys prenent antibiòtics per combatre la infecció a l’ull esquerre.
51.385 catalans (un 2% menys) estan en llista d’espera per operar-se, a data  del 31 de desembre. Són les darreres dades fetes públiques ahir per Salut i només correponen als 14 procediments que s’han d’intervenir amb un temps màxim de sis mesos.Aquest 14 procediments amb temps de garantia sumen 149.150 intervencions de les 400.000 que es van fer a Catalunya el 2007. Els quiròfans s’han usat més i s’han comprat noves màquines.

El temps de resolució s’ha reduït molt lleugerament, només, en quatre dies: ara, cal esperar 116 dies (3,88 mesos). Fa un any, n’eren 120.

A la Catalunya Central és on més s’ha d’esperar (141 dies). A Barcelona són 128 dies. Són les regions sanitàries amb pitjor situació, lluny de l’Alt Pirineu i Aran (38 dies).

Les cataractes (14.980 persones i 3,4 mesos) i els galindons (5.017 catalans i 6,9 mesos) són els quadres amb més demanda a Catalunya. Respecte a les proves diagnòstiques, la llista ha caigut un 26% i cal esperar 48 dies de mitjana, però amb diferències: dels 27 dies d’una gammagrafia fins als 98 dies d’un polisomnograma.

Salut garanteix que el 2008 es reforçaran les operacions de raquis, hèrnies discals, cirurgia de la mà i aparell lacrimal perquè al 2010 l’espera no superi els sis mesos.

Vaga de metges a 40 ambulatoris

Després del fracàs de la mediació entre els metges i l’administració, els usuaris de 40 ambulatoris de Barcelona, Sant Adrià i Montcada es veuran afectats per una vaga de 8 a 20 h. Hi estan convocats els metges de família. Els serveis mínims garanteixen l’assitència en Urgències, amb un mínim d’un 20% de metges de família i de pediatres. Salut recomana que els pacients amb visita programada truquin al seu CAP. Els metges acusen Salut de no escoltar les seves demandes.

El calvari d’un ciutadà per poder ser operat

Josep Espagnolo. 81 anys, jubilat

«Dos anys per operar-me de llàgrimes»

El Josep porta dos anys prenent antibiòtics per combatre la infecció a l’ull esquerre. L’única solució és operar-se de l’aparell lacrimal. «Igual pot ser-ne un any més que cinc, segons em diuen a la Vall d’Hebron. Només hi ha un quiròfan per a aquest ús i la llista és llarga», explica aquest antic professor de Topografia. El tractament, de dues setmanes, li repercuteix en les cames («les tinc fluixes») i en «els intestins». Quan l’acaba recupera la normalitat, «però als 10 o 15 dies» torna a Urgències. «Sempre em diuen el mateix: passar pel quiròfan». La intervenció que necessita el Josep, de 3.000 euros a la privada, és una de les s’hauran de fer amb un màxim de sis mesos abans del 2010.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento