Comunitat Valenciana

Una guia turística 'amateur', amenaçada amb una multa de fins a 600.000 euros

  • La Generalitat Valenciana ha obligat a una veïna de Vilafamés (Castelló) a deixar el seu hobby.
Vista del pueblo de Vilafamés (Castellón).
Vista del pueblo de Vilafamés (Castellón).
WIKIMEDIA COMMONS
Vista del pueblo de Vilafamés (Castellón).

Vilafamés, un poble de només 2.000 habitants i situat en la província de Castelló, té racons "meravellosos" que ni tan sols molts dels seus nadius coneixen o admiren tant com Susana Meseguer. Aquesta castellonenca de 50 anys es va establir allí fa només quatre i una de les seues grans passions és conèixer gent i llocs, però sobretot la història que tenen darrere.

El seu castell, la seua església, les seues muralles... ella està completament enamorada d'aquesta vila medieval i d'unes anècdotes que coneix amb tot luxe de detalls. "És el meu lloc en el món", declara a 20minutos. I afig: "És un poble molt romàntic, té molta història... és per a perdre't". Fins i tot, Susana el compara amb la Toscana italiana, encara que hi ha una diferència: "Ells l’adornen molt bé; nosaltres el menyspreem molt bé, i jo el que vull és adornar-lo".

I és que el seu objectiu era potenciar les grans riqueses que té Villaframés a través d'unes rutes ocioses que publicava en la web Guruwalk. No obstant açò, aquest hobby també li ha portat algun mal de cap.La Generalitat Valenciana li va enviar una carta —a la qual ha tingut accés aquest periòdic— el passat 19 de juliol amb un advertiment clar: o presentava el "carnet professional" de guia o —si no deixava de fer el treball de forma amateur— podria enfrontar-se fins i tot a una multa d'entre 100.001 i 600.000 euros.

"És desproporcionat"

"Diuen que estic fent un treball continu, però no és així. Ho feia en funció de la meua disponibilitat, esporàdicament. No feia el treball d'un guia turístic. Simplement explicava anècdotes però sense entrar en grans detalls sobre la història dels monuments, per a açò ja estan ells", afirma.

La missiva de la Generalitat diu que Susana feia aquesta labor "de forma habitual, tots els dies i en tres horaris diferents mitjançant preu (donatiu o propina)". Ella ho desmenteix categòricament. El meu objectiu era passar-m'ho bé i conèixer les històries de la gent, no fer negoci", assegura.

És més, Susana afirma que des del principi dels tours informava que no era una "guia oficial" i que les propines no eren "necessàries". Segons detalla per a aquest periòdic, el màxim que va arribar a cobrar en un mes van ser 60 euros, encara que és veritat que la gent sol ser molt agraïda, per la qual cosa eren habituals unes cerveses després de la ruta, fins i tot algun menjar.

"He fet molts amics amb açò, mantinc el contacte per whatsapp amb molts d'ells", relata encara sorpresa per un advertiment que li va arribar sense previ avís. "En la pròpia Oficina de Turisme d'ací tenien les meues targetes. Des de la Generalitat, primer es van posar en contacte amb ells i amb l'Ajuntament, però al meu ningú em va dir res. Visc en un poble i açò és desproporcionat", manifesta Susana.

No obstant açò, en la carta enviada per la Generalitat afirmen que estava cometent una "infracció molt greu" amb la seua labor ja que a la Comunitat s'exigeix als guies una habilitació professional, tal com està registrat en la llei de turisme, oci i hospitalitat aprovada el passat mes de juny. I quan aquesta guia amateur, sense llicència però amb coneixements, va rebre la missiva no ho va dubtar: "Automàticament ho vaig tancar tot", afirma.

Canvi en la regulació

Aquesta castellonenca no vol crear un món d'un gra d'arena, encara que afirma que "la Comunitat Valenciana necessita una regulació del turisme i la seua professionalitat" i que els guies oficials tinguen les capacitats necessàries per a exercir el seu treball perquè "el curs de guia no requereix res de l'altre món". Ella parla anglés a la perfecció (com ho demostra en la telefonada telefònica que ha mantingut amb 20minutos) i francés "un poc", encara que també pot entendre's amb ell.

Concretament, els guies han de superar unes proves d'habilitació que es convoquen periòdicament per la Secretaria Autonòmica de Turisme de cada comunitat, que és qui ostenta les competències en turisme. A més de major d'edat, ha d'ostentar un títol homologat relacionat amb la matèria i renovar el permís cada cinc anys, informa Turisme de la Generalitat en el seu web, on també està el llistat amb les 249 persones que van superar la prova —composta per dues parts: idioma i coneixements d'història— el passat mes de juny.

Ara Susana Meseguer ha emprés un vertader negoci. És autònoma i dirigeix el servei de lloguer de bicicletes elèctriques Rural electric Bike (ReB) que permet als turistes recórrer, amb ajuda d'una bici motoritzada i un GPS, els voltants del poble que li emociona, Vilafamés, que per cert va estar un temps en la llista dels Pobles Més Bonics d'Espanya.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento