Un incendi deixa a les fosques 400.000 veïns del Barcelonès Nord

Fecsa-Endesa instal·la 50 generadors per garantir el subministrament elèctric. L’avaria va afectar durant la matinada d’ahir al barri del Poble Nou i a Badalona, Sant Adrià i Santa Coloma.
Generadors al barri d’Artigues de Badalona i diverses imatges dels operaris treballant a l’incendi proper a la subestació de St. Adrià (Julián Martín/EFE).
Generadors al barri d’Artigues de Badalona i diverses imatges dels operaris treballant a l’incendi proper a la subestació de St. Adrià (Julián Martín/EFE).
Generadors al barri d’Artigues de Badalona i diverses imatges dels operaris treballant a l’incendi proper a la subestació de St. Adrià (Julián Martín/EFE).
Sis mesos després de la gran apagada que va deixar Barcelona a les fosques, novament, ahir, fins a 400.000 veïns del barri del Poble Nou, de Badalona, Sant Adrià  i Santa Coloma van quedar a les fosques per un incendi proper a la subestació elèctrica de Sant Adrià, on hi ha les Tres Xemeneies. Entre les 00.30h. i les 03.00h. van arribar a ser més de 400.000 abonats afectats, però després el nombre es va reduir a prop de 70.000.
A dia d’avui, algunes zones de Badalona i Sant Adrià segueixen connectades a una cinquantena de generadors i no s’espera restablir el servei fins demà.

Ahir es desconeixien encara les causes de l’incendi, que es va declarar a les 00.21 hores en una galeria de distribució propera a la subestació de Sant Adrià. De moment, la Generalitat ha obert un expedient informatiu a Endesa.

El subministrament va quedar restablert a totes les zones afectades pels volts de les 11.00 h, encara que als barris de Llefià, La Salut i Artigues de Badalona, arran l’ajut de generadors.

Col·legis sense llum

A primera hora del matí, cinc escoles de Badalona no tenien corrent i un centre no va impartir classes. L’Hospital Municipal de Badalona va patir talls de llum tota la nit i des d’ahir disposa d’un generador extra, a més del que ja té el centre. Es va suspendre una intervenció urgent, que es farà aquest matí, i 18 operacions més van ser reprogramades, a banda de 42 proves radiològiques.

A Barcelona, sis mesos després de l’apagada, el servei de la subestació de Maragall no estarà restablert fins a finals de febrer.

Aigua freda, sense llum i soroll d’alarmes

Tres barris, cinc escoles, dos CAPs, un hospital, incomptables comerços i restaurants, pendents dels talls. Només van ser unes hores sense electricitat, però per a molts dels abonats que es van quedar a les fosques, el matí d’ahir no va ser un camp de roses.

Els Centres d’Atenció Primària la Salut, Llefià, Nova Llorera i Apenins Montigalà, dins la zona afectada per l’apagada, no van recuperar fins a mig matí la normalitat i alguns d’ells funcionen encara avui connectats a grups electrògens. Per la manca de subministrament es va haver de reprogramar visites.

El mateix va passar a l’àrea de radiologia de l’Hospital Municipal de Badalona. No obstant, els pacients no es van adonar de la magnitud de l’apagada. «El meu pare, que hi està ingressat, ha dormit tranquil·lament tot i les apagades, ja que les enfermeres l’han informat del que estava passant», explicava ahir l’Ángel Padilla a les portes del centre mèdic.

D’altres no han passat una nit tant plàcida pel soroll d’alarmes i dispositius electrònics i, ja al matí, el malson de l’aigua freda i el perill de les escales sense il·luminar els han despertat de cop.

En una farmàcia de l’Avga. Martí Pujol de Badalona, les càmeres frigorífiques han passat dels 6oC  òptims als 11o, amb la qual cosa vacunes i insulina han quedat inservibles. Més sort han tingut als mercats de la ciutat, ja que els aliments s’han pogut conservar tot i els talls.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento