Comunitat Valenciana

La Reina advoca per la "integració plena" de persones sordocegues i lloa la tasca "admirable" dels intèrprets

  • La reina Letizia ha subratllat la necessitat d'aconseguir "l'accessibilitat universal" i la "integració plena" de les persones sordocegues i ha tingut un especial reconeixement a la tasca dels intèrprets que, de forma "admirable", cada dia aconsegueixen que "un ésser humà sord i cec salte per damunt del silenci i de la foscor".
La Reina Donya Letizia en la seua visita a Benidorm
La Reina Donya Letizia en la seua visita a Benidorm
CASA REAL
La Reina Donya Letizia en la seua visita a Benidorm

Letizia s'ha pronunciat així en el seu discurs durant la celebració del Dia Internacional de les Persones Sordocegues, que s'ha desenvolupat en l'esplanada de l'Ajuntament de Benidorm (Alacant). La capital turística de la Costa Blanca ha acollit la cinquena Assemblea Anual de la Federació Mundial de Persones Sordocegues i de la XI Conferències Mundials Helen Keler.

Sa Majestat ha parlat de la necessitat del "desenvolupament integral" de les persones sordociegas i de "reduir vulnerabilitats" per a aconseguir "l'accessibilitat universal" i la "integració plena" d'eixes persones. Així mateix, ha definit la sordoceguera com "una discapacitat única i diferenciada" que requereix dels serveis d'un guia-intèrpret.

"No solament és necessària la comprensió de la societat del que significa no veure i no sentir, és essencial transmetre que totes eixes demandes van acompanyades d'un desig profund d'aspirar a prendre les seues pròpies decisions i de viure d'una manera plena", ha afirmat.

Així, ha agregat que "aconseguir que cada dia un ésser humà sord i cec aconseguisca saltar per damunt del silenci i de la foscor és un assoliment admirable"; pel que ha transmès el seu "reconeixement i respecte" al treball dels intèrprets.

MANIFEST

Al final de l'acte, la reina ha iniciat una sèrie de reunions en l'edifici consistorial amb entitats de persones sordocegues i amb representants polítics.

A la jornada, ha assistit també la ministra de Sanitat, Carmen Montón, el president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, el delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio, i l'alcalde de Benidorm, Toni Pérez, entre d'altres autoritats.

Prèviament, representants de les entitats de persones sordocegues han llegit un manifest en el qual han reclamat com a "urgent" el reconeixement de la sordoceguera com una discapacitat "única amb rang de llei" que garantisca el gaudiment dels seus drets. Igualment, han sol·licitat l'elaboració d'un cens oficial per a conéixer el nombre de persones amb eixa discapacitat.

A més, han demandat les administracions públiques l'aplicació "efectiva" del dret a disposar a l'intèrpret que garantisca el dret a la comunicació. Finalment, han exposat la necessària "conscienciació i garantia" dels recursos econòmics per a desenvolupar els programes que donen l'accessibilitat universal. "Solament" si es compleixen eixos requeriments es complirà amb el lema: "Els nostres drets, les nostres veus lideren el camí", han asseverat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento