Els professors estan ben pagats, però desil·lusionats

Sols un 20% és optimista sobre el futur. Valoren el bon horari i lamenten que no se’ls reconegui. El cost per hora de classe és un 36% més alt que a l’OCDE.
Desil·lusionats, però no cremats. És la manera més breu i precisa que hi ha per resumir com se senten els 81.783 docents que hi ha a Catalunya entre primària i secundària.Només entre un 19% i un 21% dels professors es mostra optimista sobre el futur de la seva feina al centre on treballa o de la professió a Catalunya. Per què? Sobretot per ser una tasca amb poc prestigi i per no poder fer carrera: amb 30 anys d’antiguitat només es pot aspirar a un sou un 34% més alt que el primer dia, la meitat del que es reconeix als docents amb més experiència als països més desenvolupats (OCDE).

Permisos i bon horari

Els docents d’ESO que treballen en ciutats són els menys satisfets, tot el contrari que els mestres rurals, segons el director de l’estudi  El professorat de Catalunya, (elaborat amb 4.500 enquestes), Francesc Padró. En l’altre extrem, el que més els motiva de la seva feina és l’horari, el calendari, els permisos i l’estabilitat laboral. Creuen que els pares haurien de participar més.

L’informe fet per la Fundació Jaume Bofill també afirma que només els professors de secundària de Luxemburg, el Japó i Corea cobren més. De fet, en aquesta etapa educativa, el cost per hora de classe supera en un 36% la mitjana de l’OCDE. Cal matisar que el salari comparable (sumades les hores de classe i les tutories) és dels més baixos.

Padró recomana que els futurs docents entrin a les facultats per la seva vocació, i no tant per la nota, i obrin noves fórmules per contractar mestres, com ja fa la privada concertada.

Més saturació amb més mestres

Sembla paradoxal, però té una explicació. Catalunya té molts mestres, però les aules estan més plenes perquè els docents fan poques hores. Tant a Primària (14) com a Secundària (10), la divisió entre el total de mestres i el total d’alumnes es troba en la banda baixa. Ara bé, com que fan un 12,4% menys d’hores de classe en l’ESO (2,9% menys en Primària), les classes catalanes de Secundària són les quartes més plenes a l’OCDE.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento