Els joves s’inicien en la droga als 14 i elles ho deixen abans

Els nois tendeixen a l’esquizofrènia i les noies a la depressió. Cànnabis i coca són les drogues més comunes i es comencen a consumir cada cop més aviat
L’edat d’iniciació a les drogues entre els adolescents catalans, tant els nois com les noies, es troba actualment entre els 14 i els 16 anys, segons va explicar ahir Oriol Esculies, responsable d’Avaluació de Projecte Home. Elles, però, les consumeixen durant menys temps perquè s’adonen abans (als 17,6 anys de mitjana) que tenen un problema i demanen ajuda. Els nois ho fan als 19,5 anys.

Cada any que passa són més les noies que demanen ajuda per deixar la droga. Per sobre dels 23 anys, les dones són només el 13,2% de les persones que demanen suport per deixar-ho, però, per sota d’aquesta edat, les noies representen el 30,4%, segons ha pogut comprovar Projecte Home en els darrers quatre anys d’atenció a addictes a la droga i de fer tasques de prevenció a Catalunya.

Aquesta no és l’única diferència entre sexes detectada. Les noies que prenen drogues són més propenses a patir depressió i alteracions de l’alimentació (bulímia i anorèxia), mentre que els nois tendeixen a tenir esquizofrènia i trastorns antisocials.

Un 36% dels joves atesos per l’organització patien problemes psiquiàtrics greus. Les drogues més consumides entre els joves i adolescents d’entre 13 i 23 anys són la cocaïna (45,1% dels qui demanen ajut) i el cànnabis (37,25%).

Lili: «Als 12 vaig entrar a la droga»

Als 16 anys, la jove barcelonina Lili ha tingut temps d’enganxar-se i desenganxar-se de l’alcohol, el cannabis i la cocaïna. «Vaig començar a consumir als 12 perquè anava amb gent més gran que jo», va explicar ahir. Als 15, la família se’n va adonar i avui Lili diu que «costa molt reconèixer que tens un problema». Eloy, de 22 anys, va començar a fumar porros als 15 per «problemes de sociabilitat a l’escola» i va acabar robant per comprar droga. Projecte Home reclama més ajut de les administracions.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento