Comunitat Valenciana

La majoria del Consell d'Administració de la CAM posa en dubte les actes que van donar les dietes a Crespo

  • Els membres del Consell d'Administració de la CAM, que han declarat aquest dimecres en qualitat d'acusats en el juí pel pagament de dietes a l'expresident de l'entitat, Modesto Crespo, han confirmat que en el consell del 27 de novembre de 2009 no es va donar compte en cap moment ni dels emoluments de 300.000 euros per a Crespo, ni de la retroactivitat de les dietes que l'expresident anava a cobrar per la presidència de Tinser Cartera. Eixa posició l'han mantingut tots a excepció del secretari del Consell, José Forner.
José Forner declara davant el juí
José Forner declara davant el juí
EUROPA PRESS
José Forner declara davant el juí

Així, el secretari, José Forner, el vicepresident del Consell d'Administració, Armando Sala, el vicepresident primer, Ángel Martínez, i altres set vocals que han desfilat en aquesta cinquena sessió del juí, sí han coincidit que van donar el vistiplau a la proposta perquè Modesto Crespo ocupara la presidència del Consell d'Administració de Tinser Cartera, ja que anava a realitzar un treball "molt ambiciós" perquè es convertira en el principal instrument d'inversió de la CAM.

En la causa es jutja 20 membres del Consell d'Administració de l'entitat alacantina acusats d'idear i d'aprovar el cobrament de 600.000 euros en dietes a l'expresident Modesto Crespo, que ja va confirmar la seua culpabilitat dels delictes d'apropiació indeguda agreujada i administració deslleial, acceptant l'acord de 9 mesos de presó i la devolució a terminis dels 600.000 euros cobrats.

Ministeri Fiscal sol·licita per a cadascun dels 16 membres del Consell de la CAM dos anys de presó i una multa diària de 200 euros durant nou mesos.

FORNER VA AVISAR LOPEZ ABAD

El secretari del Consell, José Forner, a preguntes del Ministeri Fiscal, ha assenyalat que va avisar l'exdirector de la CAM, Roberto López Abad, davant les discrepàncies entre l'acta del Comité de Retribucions que incloïa, tan sols, la proposta del sou per a Crespo, i la preacta del Consell d'Administració de la CAM, en la qual sí figurava caràcter retroactiu de les dietes.

Així, ha assegurat que López Abad li va respondre: "A Modesto Crespo cal pagar-li pel que val i pel que ha fet ja", i que va afegir: "ja ho diré jo en el Consell". Ha admès que va donar conformitat a l'acta i que aquesta reflectia fidelment el que havia passat en el Consell del 27 de novembre.

SALA, SOBRE L'ACTA: "NO ES CORRESPON A LA REALITAT"

Per la seua banda, Armando Sala ha declarat que "seria molt fàcil dir que l'acta és falsa, però és més prudent dir que no es correspon a la realitat".

Tant Sala com Ángel Martínez han assegurat que en la carta del Comité de Retribucions, que Martín Sevilla va llegir en el Consell, per a informar del nomenament de Modesto Crespo com a director general de Tinser Cartera i que, posteriorment, va defendre López Abad no es va fer menció ni del sou ni de la retroactivitat: "No es va parlar gens, de res". Ha indicat que va tindre coneixement amb posterioritat.

Ha apuntat, a més, que el Consell d'Administració no té competències per a aprovar nomenaments en les empreses participades, segons un informe de març de 2005 de l'assessoria jurídica del Consell en el qual es fixa que la competència correspon a les Juntes Generals de les participades, de les quals forma part el president de la Caixa.

En eixe sentit, Martínez suposa que va ser una excepcionalitat, "en ser el propi president el que es postulava" i coincideix que era una competència del president.

NO ES VA PARLAR DE LES DIETES

Els vocals Manuel Navarro Bracho, Jesús Navarro, José García Gómez, Natalia Caballé, Benito José Casaban, Natalia Ferrando i Benito Nemesio, també han assegurat en la seua compareixença que en el Consell del 27 de novembre únicament es va parlar de la presidència de Crespo en Tinser, alhora que han posat en dubte la veracitat de les actes.

Amb l'expressió de "és el més fals que s'ha pogut fer", s'ha referit Manuel Navarro Bracho, a la inclusió de les dietes i de la retroactivitat en l'acta del Consell del 27 de novembre.

Qualificacions que s'han succeït en boca de vocals com Jesús Navarro que ha assegurat que "si s'haguera dit s'haguera armat un escàndol monumental, ja que era la primera vegada que anava a cobrar un president"; o José García Gómez, que ha afirmat "categòricament" que "l'acta diu una cosa que no va succeir".

Tampoc ha sabut explicar Natalia Caballé per què es va reflectir en l'acta retribucions i retroactivitat quan el dia anterior en la Comissió d'Inversions de la qual formava part, només es va informar del nomenament; mentre que Natalia Ferrando ha afirmat: "Jo m'he assabentat ací, és la primera informació que tinc".

La resta dels 16 membres del Consell d'Administració declararan els dies 11 i 12 de juny.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento