Comunitat Valenciana

L'Ajuntament de la Vall d'Uixó inicia la retirada de la Creu dels Caiguts

  • CASTELLÓ, 5 (EUROPA PRESS)
RETIREN LA CREU DELS CAIGUTS
RETIREN LA CREU DELS CAIGUTS
ASOCIACIÓN ESPAÑOLA DE ABOGADOS CRISTIANOS
RETIREN LA CREU DELS CAIGUTS

L'Ajuntament de la Vall d'Uixó (Castelló) ha iniciat aquest matí la retirada de la Creu dels Caiguts en compliment de la Llei de Memòria Històrica aprovada pel Govern d'Espanya en 2007 i la Llei Valenciana de Memòria Democràtica i per a la Convivència aprovada per la Generalitat Valenciana en 2017, segons ha informat el consistori en un comunicat.

Aquesta actuació -segons han recalcat des de la corporació municipal- està avalada pels informes dels funcionaris municipals i pel Comité d'Experts per a la Valoració de Retirada de Vestigis Relatius a la Guerra Civil i de la Dictadura a la Comunitat Valenciana, que es va reunir amb els sis partits polítics amb representació municipal, associacions culturals i tècnics abans d'emetre el seu dictamen.

En aquesta legislatura l'Ajuntament de la Vall d'Uixó ha retirat la medalla d'or i la distinció de fill adoptiu de la ciutat al general Franco, el nom de carrers amb noms franquistes i l'escut anticonstitucional de la façana de l'Edifici de Correus de titularitat municipal, en compliment de les Lleis anteriorment esmentades.

Altres entitats com el Bisbat també han retirat ja l'escut anticonstitucional de la façana de la Capella de la Mare de Déu dels Desemparats, i la Conselleria d'Educació el de l'IES Botànic Cavanilles.

En dates pròximes s'instal·larà el monument a la música que substituirà la Creu dels Caiguts, en reconeixement a una disciplina artística "arrelada" en la ciutat i un "element d'unió" entre els ciutadans de la Vall d'Uixó "que fins ara no tenien un reconeixement públic", conclou el consistori.

Per la seua banda, l'Asociación Española de Abogados Cristianos ha anunciat que presentarà aquest dimarts una querella contra l'alcaldessa de la Vall d'Uixó per "prevaricació i incitació a l'odi" per l'enderrocament de la creu.

Segons ha explicat aquest col·lectiu en un comunicat, la decisió arriba després que l'Ajuntament "haja desmantellat aquest matí el monument sense esperar al fet que es resolga el recurs que hi ha presentat davant el jutjat del Contenciós número 2 de Castelló".

"NO ÉS LA PRIMERA VEGADA"

Polonia Castellanos, presidenta de Abogados Cristianos, ha assegurat que "no és la primera vegada que aquesta alcaldessa ataca els cristians". Fa menys d'un any, va eliminar carrers amb noms com La Sagrada Família o Juan Pablo II". A més, ha denunciat que "l'Asociación va presentar un recurs per a frenar l'enderrocament de la creu i l'Ajuntament "va mentir" dient que no havien acordat la retirada del monument "ja que no podia fer-ho d'acord a la pròpia llei de Memòria Històrica".

Castellanos ha criticat també l'actuació del Jutjat del contenciós-administratiu número 2 de Castelló, i ha apuntat que des d'Abogados Cristianos estudien demanar responsabilitats al jutge per possible "negligència" després que "aquest rebutjara fa a penes vint dies les mesures cautelars sol·licitades per a frenar l'enderrocament de la Creu al no apreciar motius".

Una plataforma ciutadana, amb l'ajuda de l'Associació, va presentar la setmana passada en l'Ajuntament de la Vall d'Uixó més de 13.000 firmes per a demanar el manteniment de la Creu i per a aquest dimarts estava convocada una manifestació pacífica per a protestar per la retirada del monument, segons ha assenyalat Abogados Cristianos.

Polonia Castellanos ha recordat que "el monument no incompleix la Llei de Memòria Històrica, ja que des de 1979 no conté cap simbolisme polític". Ha subratllat que "l'enderrocament o no de la Creu no era un debat que estiguera en el carrer", i ha recordat que des de l'inici de la democràcia, amb el Partit Comunista presidint el ple municipal, es va arribar a l'acord unànime de mantindre la Creu i eliminar tota simbologia.

Castellanos ha apuntat que és "molt trist", però s'està repetint el succeït a Callosa de Segura i "tot emparat per certs jutges parcials que haurien d'haver-se inhibit".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento