Comunitat Valenciana

Puig traslladarà a Sánchez un mapa de prioritats que ha demanat que elaboren els seus consellers

  • El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha anunciat aquest dilluns que en la reunió del Consell va demanar als consellers que establisquen un mapa de prioritats que traslladarà al nou president del Govern, Pedro Sánchez, quan tinga possibilitat.
Ximo Puig a Les Corts
Ximo Puig a Les Corts
@GENERALITAT
Ximo Puig a Les Corts

Segons ha dit, el Govern valencià vol tindre clar el seu "horitzó a curt termini, i mitjà i llarg termini també" i ha incidit que l'agenda valenciana d'inversions va ser plantejada a Mariano Rajoy i al ministre i "el marc no ha canviat".

Puig ha realitzat aquestes declaracions davant els mitjans a Castelló, on ha presidit la reunió del consell de direcció de la Conselleria de Vivenda, Obres Públiques i Vertebració del Territori.

Sobre aquest tema, el cap del Consell ha subratllat que "s'ha de passar de les paraula als fets i, sent conscients de la situació que existeix, amb un pressupost que probablement s'aprovarà amb uns condicionants, en eixe marc tenim possibilitats d'anar avançant, sobretot en qüestions que tenen a veure amb la planificació".

Puig ha remarcat que, en un context polític "inèdit" en els últims anys després del canvi en la Presidència del Govern, per al Consell és "fonamental" la relació amb el Ministeri de Foment" i esperen que el nou responsable atenga l'Agenda Valenciana d'Infraestructures "que hem estat reclamant durant tot aquest període".

LLEIALTAT REIVINDICATIVA

"Anem a mantindre la lleialtat reivindicativa que hem fet des del primer moment amb el Govern d'Espanya, doncs volem treballar junts perquè al final l'important és resoldre els problemes dels ciutadans", ha indicat Puig, qui ha lamentat que en l'última etapa amb el ministre hi havia hagut un certa relació "positiva" de diàleg, encara que "mai s'ha concretat en qüestions objectivament perceptibles per a la ciutadania".

En aquesta línia, el president ha insistit que van a emmarcar la nova relació en la "lleialtat reivindicativa", doncs "nosaltres volem cooperar, però volem que es deixe de marginar i discriminar la Comunitat Valenciana".

Així, ha apuntat la necessitat que el nou ministre o ministra de Foment atenga la petició de la gratuïtat de l'AP-7, i ha anunciat que el Govern valencià demanarà la retirada del recurs d'inconstitucionalitat que va presentar el govern del PP respecte a la Llei de la Funció Social de la Vivenda, "doncs no tenia cap sentit obstaculitzar una llei que facilita que les persones tinguen el dret constitucional a la vivenda".

FINANÇAMENT

Preguntat per com es pot afrontar des del nou govern al canvi del sistema de finançament autonòmic, Puig creu que ha canviat l'atmosfera, "pas previ perquè puga haver-hi solucions". Sobre aquest tema, està "absolutament convençut" que hi haurà més diàleg i ha subratllat que no sap en quin moment es podrà aprovar aquest nou sistema de finançament, "però és evident que la reivindicació de la Comunitat València és exactament igual hui, ahir, que despús-demà, doncs no va a haver-hi cap canvi de posició".

No obstant açò, ha assenyalat que no vol que la situació de "complexitat" que es viu en aquests moments servisca com a "cortina de fum per a no anar al fons de la qüestió". "És cert que fins ara hem vist un incompliment absolut per part del Govern, ja que no hi ha hagut canvi de model en 2017", ha explicat Puig, qui espera que ara s'òbriga un espai de diàleg i que figure com un "element fonamental" de l'agenda política del Govern espanyol "perquè estem parlant de l'estat de benestar, de la igualtat i de l'equitat i que es respecte a tots els ciutadans".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento