Comunitat Valenciana

Puig demana superar el "partidisme" per a un Pacte Nacional de l'Aigua

  • Considera que ha de ser "un conjunt d'inversions, que es garantisca l'aigua i la sostenibilitat del medi ambient".
  • Aquest dimarts ha participat en el XIV Congrés Nacional de Comunitats de Regants d'Espanya en Torrevieja.
Mesa inaugural del Congrés nacional de Regant
Mesa inaugural del Congrés nacional de Regant
TWITTER FECOREVA
Mesa inaugural del Congrés nacional de Regant

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat aquest dimarts que perquè existisca un Pacte Nacional de l'Aigua "tothom" ha de ser capaç de superar el "partidisme i el curtterminisme" i sustentar eixe pacte en una "realitat pressupostària" i "clarament" lligada "als interessos dels regant". Puig ha sostingut que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, li va traslladar en la trobada mantinguda aquest dilluns que s'està "treballant sobre aquest tema".

"Hi ha un procés de diàleg que ha d'arribar al Congrés i que espere que tinga eixa constatació en la inversió; no es tracta simplement d'una qüestió de principis", ha dit, per a assenyalar que ell no està dins d'eixa negociació. En tot cas, creu que "és important que hi haja assossec, tranquil·litat, serenitat i no confrontació" i també "tindre una correspondència en les inversions", ha argumentat.

Abans de participar en el XIV Congrés Nacional de Comunitats de Regants d'Espanya en l'Auditori Internacional de Torrevieja (Alacant), al costat de la ministra Isabel García Tejerina, el president valencià ha plantejat que, quan es parla d'"aigua per sempre", s'ha de generar "una sèrie d'infraestructures, d'actituds, de posicions respecte al canvi climàtic i al que és una escassetat estructural, que ha d'anar més enllà d'una mirada partidista".

"Ara bé, aquests acords han de generar confiança en el futur", ha dit, una cosa que al seu juí "només pot ser a través de la credibilitat en les inversions". "Ha de ser no només un paper de bones intencions sinó un conjunt d'inversions, que es garantisca l'aigua i la sostenibilitat del medi ambient", ha agregat.

Transvasaments i dessaladores

Ximo Puig ha afirmat que la Comunitat Valenciana està en contra de les "polítiques fonamentalistes" i contra la "confrontació" i ha insistit que el transvasament del Tajo al Segura s'ha de "mantindre" d'una forma "raonable" i "atenent l'interés de totes les comunitats autònomes".

Sobre l'accés a l'aigua, el president valencià ha agregat que es tracta de "sumar fonts" i evitar fer "maniqueismes" del tipus "transvases o dessaladora". "No. Transvasaments quan siga necessari i dessaladora també i, per descomptat, fer una modernització constant dels regs" i "aprofitar les aigües depurades i el bon aprofitament dels pous".

Puig ha recordat que la gestió de l'aigua s'ha de fer "articulant moltes posicions diverses" i que "no es pot fer política partidista".

Preguntat pel compromís de la Generalitat amb els regant del sud de la Comunitat Valenciana, Puig ha respost que és "permanent" i que es treballa en un pla de modernització per als pròxims anys, al que es destinaran 1.000 milions d'euros en inversions. "S'està fent de forma dialogada amb els regant en cada comarca", ha indicat.

El president ha subratllat que s'ha de "garantir" que les comarques del sud alacantí seguisquen sent "l'horta d'Europa", mitjançant una millora de la gestió.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento