Comunitat Valenciana

L'expresident de la CAM es declara culpable pel cobrament de 600.000 euros en dietes indegudes

  • L'expresident de la CAM, Modesto Crespo, s'ha declarat culpable dels delictes d'apropiació indeguda agreujada i administració deslleial pel cobrament de dietes de 600.000 euros en dos quotes, possibilitant, així, l'acord al que han arribat la seua defensa, Fiscalia Anticorrupció i l'acusació particular representada per Diego de Ramón, en nom de 800 afectats per les quotes participatives i preferents de la CAM. Així mateix, el tribunal li permet no assistir a les sessions del juí, excepte a la seua declaració, per l'estat de salut de la seua dona.
Modest Crespo ix del Palau de Justícia de Benalúa
Modest Crespo ix del Palau de Justícia de Benalúa
EUROPA PRESS
Modest Crespo ix del Palau de Justícia de Benalúa

Crespo ha acceptat la seua culpabilitat en la primera sessió del juí contra 21 membres del consell de l'entitat alacantina, que ha començat aquest dilluns en l'Audiència d'Alacant. La resta dels 20 acusats, entre els quals es troben l'exdirector Roberto López Abad i l'ex-vicepresident Antonio Gil-Terrón, s'han declarat innocents.

L'acord implica la reducció per a Crespo de la pena de presó de quatre anys a un i la devolució dels 600.000 euros que va rebre en dietes al llarg de diversos terminis. A més, l'expresident de la CAM ha de detallar durant el juí com es va gestar el cobrament indegut de dietes, assenyalar el presumpte dissenyador de l'operació i a qui ho va fer possible.

La secció desena de l'Audiència d'Alacant ha iniciat aquest dilluns la primera sessió de qüestions prèvies del juí contra l'expresident, Modesto Crespo, i l'exdirector, Roberto López Abad, de l'extinta Caixa d'Estalvis del Mediterrani, al costat de 19 exmembres del Consell d'Administració, acusats de cobrar i aprovar el cobrament de dietes de 600.000 euros en dos quotes per a l'aleshores president de l'entitat.

En les qüestions prèvies, la defensa de Roberto López Abad ha sol·licitat la suspensió del juí ja que falten les actes del Consell d'Administració de la CAM de 2004 a 2011. A aquesta petició s'ha sumat la totalitat de defenses i el Fiscal Anticorrupció Felipe Briones. La sala, que ha explicat que es va lliurar un exhort a l'Audiència Nacional i el Tribunal Suprem ha demorat l'entrega, no accepta la suspensió i espera comptar amb elles el 4 de juny.

LA DEFENSA QÜESTIONA LA PLATAFORMA

A més, per part del defensa s'ha plantejat la vulneració de drets fonamentals a l'exercici legítim de la defensa, ja que no es té tota la documentació, anul·lant la possibilitat de plantejar altres qüestions prèvies. De la mateixa manera, en aquest inici de juí, també s'ha plantejat per part de la defensa que no consta acreditada ni legitimada la representació de la Plataforma CAM, ja que els seus membres no han sigut perjudicats en aquest cas, per la qual cosa no cap l'exercici de l'acusació popular. Finalment, la defensa d'Antonio Gil Terrón, planteja que el Banc Sabadell no se sent perjudicat ni reclama quantitat alguna.

Davant d'açò, el fiscal, Felipe Briones, ha defès la seua qualificació prèvia pels delictes d'apropiació indeguda i el delicte societari i ha rebutjat valorar la "falta de respecte" de la qual s'ha sentit apuntat per una de les defenses per acusar-li de ser "recaptador" del Sabadell.

Quant a les qüestions excepcionals, el tribunal ha permès la no assistència a totes les sessions del juí a Modesto Crespo, per motius de salut de la seua dona; i també ha excusat, pel seu estat de salut, al membre del Consell d'Administració de la CAM, Aniceto Benito Núñez. Tots dos hauran de comparéixer el dia que hagen de prestar declaració.

El tribunal ha donat per concloses les sessions per qüestions prèvies i ha emplaçat els acusats i les seues defenses al primer dia de juí, fixat per al 4 de juny.

PLA PER A BURLAR ELS ESTATUTS DE LA CAM

En aquest procés es jutja si el director general de l'entitat va idear un pla per a burlar l'article 9 dels Estatuts de la CAM, que establien el caràcter honorífic i gratuït de la presidència, la qual cosa impedia Modesto Crespo cobrar dietes extraordinàries.

Per a saltar-se la prohibició, López Abad va proposar el 29 de novembre de 2009, a la Comissió de Retribucions de la CAM, que es nomenara Crespo president del Consell d'Administració de la societat Tinser Cartera S.L, una tenidora d'inversions participada al 100% per la caixa, càrrec pel qual anava a percebre 300.000 euros anuals.

La proposta va ser aprovada pel Consell d'Administració de la CAM, el 27 de novembre de 2009. Un nomenament "merament formal", en una Junta que mai es va reunir físicament i amb una suposada dedicació "inexistent".

El ministeri públic acusa Roberto López Abad d'inductor i cooperador necessari i li demana la mateixa pena que al president, quatre anys de presó, el mateix que sol·licita l'acusació particular i una multa de 400 euros diaris durant 10 mesos.

Pel que fa als membres de la Comissió de Retribucions de l'Entitat, al promotor i ex-vicepresident de la CAM, Antonio Gil-Terrón, a l'expresident de Terra Mítica, Luis Esteban, i a l'exministre socialista, Martín Sevilla, que se'ls acusa d'autors, Felipe Briones ha proposat la rebaixa de tres anys a nou mesos de presó i una multa diària de 300 euros durant nou mesos. En aquest cas, l'acusació particular eleva la pena de l'ex-vicepresident a quatre anys de presó.

Quant a la resta dels 16 membres del Consell d'Administració, també autors, Fiscalia també proposa la rebaixa de dos anys a sis mesos de presó i una multa diària de 10 euros durant tres mesos (900). L'acusació particular retirarà la petició de penes en el cas que hi haja una cooperació efectiva.

El juí continuarà el 4 juny. El 5, 6, 11 i 12 se celebraran els interrogatoris dels acusats. El 13, 25 i 26 tindran lloc les testificals i els dies 27 de maig i 2 i 3 de juliol, les conclusions.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento