Comunitat Valenciana

Soler insta De la Serna a "no tirar pilotes fora" i a invertir més a la Comunitat, que segueix "en el furgó de cua"

  • El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha instat el Ministre de Foment, Íñigo de la Serna, a "no tirar pilotes fora" i al fet que consigne "més inversions" per a la Comunitat Valenciana, que "segueix en el furgó de cua".
Soler, tercer per la dreta, al costat de Moragues
Soler, tercer per la dreta, al costat de Moragues
GVA
Soler, tercer per la dreta, al costat de Moragues

Soler ha assistit a la reobertura al trànsit del pont Fernando Reig d'Alcoi, acte en el qual també han participat el ministre de Foment, Iñigo De la Serna, i el delegat del Govern central a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, ha informat la Generalitat Valenciana en un comunicat.

Després d'aquest acte, Soler ha instat el ministre de Foment a consignar en els Pressupostos Generals de l'Estat de 2018 majors inversions per a la Comunitat Valenciana, "perquè les propostes pressupostàries ens deixen un any més en el furgó de cua de les inversions estatals".

El titular d'Hisenda ha indicat que els valencians "des que governa Rajoy s'han vist relegats en la inversió estatal, amb un percentatge molt inferior al pes de la població i del PIB de la Comunitat Valenciana en el conjunt d'Espanya".

Així mateix, el conseller ha denunciat aquest dilluns que els valencians han perdut 2.650 milions en inversions des que governa Mariano Rajoy i que els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de 2018 releguen a la Comunitat Valenciana "a l'antepenúltim lloc de totes les comunitats".

"El 80% del maltractament inversor enguany es concentra en la província d'Alacant", ha lamentat Soler a través d'un comunicat, i ha agregat que "la lleialtat institucional consisteix a tractar a tots els ciutadans espanyols de la mateixa manera i no tindre aquest maltractament permanent amb la Comunitat Valenciana".

D'aquesta manera, "des que governa Rajoy els valencians hem perdut 2.650 milions al no assignar-nos l'Executiu central les mateixes inversions que la mitjana per habitant del conjunt de les autonomies".

Eixa pèrdua inversora s'ha traduït en 31.000 ocupacions menys, de les quals 3.900 corresponen a aquest exercici, ha ressaltat el titular d'Hisenda. En els PGE de 2018, la província d'Alacant concentra el 80% de la pèrdua inversora per no estar en la mitjana, 271 milions dels 334 milions d'infrainversió de la Comunitat.

ANTEPENÚLTIM LLOC D'INVERSIONS

En els comptes de 2018, el Govern central ha relegat la Comunitat Valenciana a l'antepenúltim lloc de totes les autonomies, superant només a Navarra i Canàries, que tenen règims especials. En 2008, el Govern socialista a Espanya va consignar 2.352 milions d'inversió per a la Comunitat, més de tres vegades el destinat a través dels PGE de 2018, 740 milions, han destacat des d'Hisenda.

"El que ha afirmat ara el senyor ministre és que passem de l'últim lloc de les comunitats autònomes a l'antepenúltim, i la veritat és que tampoc és per a llançar les campanes al vol", ha afirmat el conseller d'Hisenda.

FALTA DE LLEIALTAT INSTITUCIONAL

El conseller ha destacat que "la lleialtat institucional consisteix a tractar tots els ciutadans espanyols de la mateixa manera i no tindre aquest maltractament permanent que es té amb la Comunitat Valenciana, no només des del punt de vista de la inversió i de les infraestructures, sinó també en el finançament autonòmic, on el maltractament és igualment palés".

"La Generalitat es fa càrrec de les coses que als ciutadans més els preocupen, com és la sanitat, l'educació o els serveis socials. I el que succeeix és que no té, perquè el Govern no li atorga els recursos, els mateixos mitjans que tenen altres comunitats autònomes. I no des de fa un any o dos, sinó des de sempre, i no hi ha manera que es canvie el sistema ni que ens lleven aquesta motxilla tan pesada del deute, que és producte, en bona part, de l'infrafinançament", ha puntualitzat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento