Una denúncia diària a bars per fumar on no és permès

Un 13% de les inspeccions acaben en sancions, la majoria de 600 euros. Molts permeten fumar en zones on està prohibit o senyalitzen malament.
Els veïns de Barcelona van  denunciar 279 suposats incompliments de la Llei antitabac l’any passat, el segon des que va entrar en vigor la normativa. De mitjana, en són gairebé un al dia.Es tracta de comunicacions que rep l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) per correu electrònic, telèfon o carta. Aquestes xifres demostren «una alta sensibilitat» per la presència del tabac on no hauria de ser, segons fonts de Salut Pública.

Entre col·laboracions de ciutadans i controls a iniciativa pròpia, els 10 inspectors de l’entitat van realitzar 932 controls a establiments alimentaris en tot el 2007.

No totes acaben en sanció. A un 13% dels bars, restaurants i fleques denunciats pels veïns se li acaba imposant finalment un expedient sancionador. El 2007 en van ser 52.

Informar abans

L’altre 87% es resol sense imposar-se una sanció. L’objectiu és informar abans que sancionar, extrem a què s’arriba en els reincidents.

Segons l’adjunt a la direcció de l’Agència de Salut Pública, Joan Ramon Villalbí, la majoria de multes tenen un caràcter «greu» i se’ls imposa una sanció de 600 euros. Tot i que no hi ha estadístiques, Villalbí comenta que el centre de Barcelona és la zona que més queixes concentra, «perquè és també on hi ha més establiments d’aquest tipus».

Fum allà on no toca

Les faltes més destacades consisteixen a permetre fumar en zones on està prohibit, senyalitzar malament o habilitar espais amb fum allà on no es pot.

Segons les darreres estadístiques del departament de Salut (ESCA, 2006), un  29,4% de la població es reconeix com a fumador habitual i un altre 19,7% ho fa ocasionalment. El vici és més comú entre els homes (34,5%) que entre les dones (24,3%).

Nova prohibició per a l’estiu

El Departament de Salut manté en peu la seva voluntat de no permetre fumar als bars on es cuinen aliments. El Govern pretén publicar un decret abans de l’estiu perquè als locals de menys de 100 metres quadrats, en la pràctica, no es pugui fumar. La llei antitabac va deixar una escletxa en aquests establiments, la majoria dels quals va optar per permetre fumar. Salut diu que no és compatible fumar i cuinar. També surt en defensa del benestar dels treballadors, que es veuen obligats a respirar fum, tot i ser a la feina.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento