No hi haurà jutjats de barri a Barcelona abans del 2009

  • Passaran almenys tres anys de l’aprovació de la Carta Municipal abans que s’apliqui la justícia de proximitat.
  • La seva finalitat és tractar més ràpid delictes menors.
  • CONSULTA MÉS NOTÍCIES DE BARCELONA.

La justícia coixeja, però arriba. Encara que sigui tard. Aquesta frase feta es pot aplicar a la justícia de proximitat a Barcelona.

La Carta Municipal que la preveu es va aprovar el 22 de desembre del 2005, però no serà realitat abans de la primavera del 2009. Si no és més tard, és clar. (La Carta Municipal. en pdf)

La justícia de proximitat ha de permetre crear jutjats a cada districte per resoldre conflictes menors.

S’apunta com una fórmula per desmassificar els jutjats i per intentar frenar la petita delinqüència o la reincidència.

Conciliacions i desnonaments

Implicaria, per exemple, tractar més ràpidament conciliacions, mediacions, desnonaments o faltes. Perquè la justícia de proximitat sigui una realitat, cal que abans es modifiqui la llei orgànica del Poder Judicial.

El benefici serà per a Barcelona i per a d’altres ciutats també.

Però va per llarg. Aquest desembre acaba el període de sessions i també la legislatura, perquè al mes de març hi haurà eleccions. Com que la llei no s’ha aprovat, caldrà començar, de nou, de zero, a partir del maig, quan s’hagin constituït una altra vegada les Corts.

Abans del març de 2009, anant ràpids, no s'haurà aprovat la reforma
"Això vol dir que abans del mes de març del 2009, anant ràpids, no s’haurà aprovat la reforma", explica el portaveu de CiU a la Comissió de Justícia, Jordi Jané.

Reforma de fons

En realitat, "el PSOE ha demostrat poca valentia per la por a tirar endavant una reforma de fons que tenia el rebuig frontal del PP", van raonar fonts parlamentàries d’ERC.

La modificació també inclou la creació de Consells de Justícia a les comunitats, previstos als Estatuts català o valencià.

L’Ajuntament de Barcelona veu "amb respecte" la dilació, tot i que aposta perquè la reforma s’executi "com més aviat, millor".

"És la solució perquè hi hagi millor convivència i es resolguin els casos més ràpidament", conclouen.

Règim especial pels impostos

Hi ha d’altres aspectes de la Carta Municipal pendents de desenvolupar. Un d’ells és el règim financer especial, per participar en la recaptació d’impostos estatals, com l’IRPF.

D’altres han estat assumits més ràpidament. Per exemple, la cogestió integral del litoral, que abans era exclusiva del Ministeri de Medi Ambient.

La llei també dóna atribucions perquè el municipi tingui representació del 20% en la gestió del port i de l’aeroport, fins ara sense complir.

En mobilitat, el Consistori ja pot retirar vehicles estacionats davant d’un gual. La Carta permet assumir competències noves en habitatge o telecomunicacions.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento