Comunitat Valenciana

PP al·lega nul·litat del canvi els carrers franquistes i l'Ajuntament d'Alacant ho justifica en una ordenança de 2009

  • El grup municipal del PP en l'Ajuntament d'Alacant ha sol·licitat la nul·litat de l'acord de la Junta de Govern que va aprovar el canvi de nom dels carrers franquistes en el juí que s'ha celebrat este dimarts en el jutjat del Contenciós Administratiu número 4 d'Alacant.
El carrer del Negre Lloma, una de les canviades el desembre passat
El carrer del Negre Lloma, una de les canviades el desembre passat
EUROPA PRESS
El carrer del Negre Lloma, una de les canviades el desembre passat

Segons el PP, les propostes de la Comissió de Memòria Històrica van haver de ser confirmades per un ple municipal. Per la seua banda, l'equip de govern ha basat la seua defensa en l'ordenança de 2009, aprovada pel PP quan estava en el govern local, i que establix que la potestat per a efectuar els canvis correspon exclusivament a la Junta de Govern.

Les postures s'han plantejat en la vista que s'ha celebrat arran de la demanda que va interposar el PP el desembre passat. La demanda, que sol·licitava com a mesura cautelar paralitzar el canvi de carrers, va obligar al març a la retirada de les 46 plaques ja instal·lades. El cas ha quedat vist per a sentència.

Els 'populars' han argumentat que la Comissió No Permanent de ple havia de proposar a l'Ajuntament els carrers a modificar i que havia de ser aprovat pel ple. A partir d'ací, segons el PP, havia de traslladar-se a la Regidoria d'Estadística l'acord adoptat pel ple per a la seua execució.

Sobre este tema, han subratllat que la Comissió No Permanent no tenia com a motivació proposar noms per als carrers a substituir i, han al·legat, a més, falta de participació dels veïns. Han assenyalat que no s'ha buscat unanimitat en els noms i que s'ha mancat de criteris objectius que evitaren susceptibilitats i canvis en el futur.

Així mateix, el PP ha defès que en els canvis aplicats es va procedir a modificar noms no afectats per Memòria Històrica i ho han argumentat amb carrers com Calvo Sotelo -assassinat abans de la Guerra Civil-, Primo de Rivera o Vázquez de Mella, que va morir en 1928.

La defensa del PP ha apuntat falta d'acreditació documental que acredite per què alguns noms són considerats franquistes o per què per a casos similars s'aplicaren criteris diferents. Així, s'han referit a 29 carrers de persones del bàndol franquista, que no són modificats, la majoria dels quals correspon a persones anònimes assassinades en els primers mesos de 1936.

ORDENANÇA DE 2009

Per la seua banda, l'advocacia municipal ha subratllat que els actes de la Comissió no són actes administratius i que, per tant, la junta és lliure i sobirana per a prendre les seues decisions. Sobre este tema, han incidit que la decisió de modificar els 46 carrers correspon exclusivament a l'ordenança aprovada pel PP en 2009 i que una decisió de ple no pot tindre més força pel que fa a una ordenança.

Així mateix, han recordat que el llistat va obtindre el suport de quatre professors de la Universitat d'Alacant (UA) de Ciències Polítiques i Història Contemporània i que els informes tècnics del cap de servici de Memòria Històrica no han sigut impugnats.

D'igual manera, han sostingut que la participació veïnal va estar assegurada a través de les juntes de districte, les al·legacions veïnals del qual van ser respostes, i que el propi PP va participar en la Comissió. Finalment, l'Ajuntament ha afegit que les administracions han de complir la llei, en este cas de Memòria Històrica, i no per a enjudiciar qüestions polítiques.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento